Evo koliko će vas koštati popravke kućnih električnih aparata i uređaja

Kada se dogode kvarovi na bojleru, grejaliciama, šporetima, aspiratorima ili na sličnim električnim uređajima, obično se mora brzo reagovati, kako bi se kvar što pre uklonio, da biste mogli normalno da funkcionišete. Ukoliko niste stručni i ne poznajte dovoljno ovu materiju, preporučujemo vam da se ipak obratite nekome ko to čini mnogo bolje od vas. Električara ima mnogo, pogotovu u velikim gradovima, ali to ne znači da su svi profesionalni.

Prilikom odabira električara morate obratiti pažnju na mnoge stvari, ali i na cenu. Zato, u nastavku možete pogledati koliko će vas popravka pojedinačnih aparata otprilike koštati, tako da možete da znate šta da očekujete kada vam električar dođe u kuću.

Popravke na šporetu do 4000 dinara

Kako je šporet jedan od osnovnih kućnih uređaja i kako se koristi najmanje nekoliko puta dnevno, onda i sami znati kakav problem nastaje ukoliko dođe do nekog kvara. Ukoliko ste već imali problema sa šporetom, onda znate da popravka i nije baš jeftina. Naime najjeftinije ćete proći ukoliko vam se pokvari kabal do šporeta, zato što ugradnja novog košta oko 2000 dinara. Ukoliko menjate ringle, koje se nalaze na ravnoj ploči, onda se spremite da izdvojite i do 4000 dinara, dok ćete za zamenu običnu ringlu morati da izdvojite oko 2500 dinara. Kada dođe do kvara na grejaču ili na prekidaču, onda se spremite da platite od 3000 do 3500 dinara. Naravno ove cene mogu varirati, jer ukoliko menjate nekoliko stvari, onda će vam električar sigurno dati određeni popust.

Za popravke na bojleru do 3500 dinara

Da bi bojler bolje funkcionisao i duže trajao, potrebno je da ga održavate, a to znači i da ga redovno čistite od kamenca, kao i da proveravate u kakvom je stanju grejač. Ukoliko se opredelite da zamenite grejač i tom prilikom očistite vaš bojler od kamenca, to će vas koštati od 2700 do 3000 dinara. Isto toliko bi mogla da vas košta i usluga električara kada je u pitanju demontiranje starog i montiranje novog bojlera. Ako vam je u kvaru sigurnosni ventil na uređaju ili termostat, onda  će vas zamena koštati oko 2000 dinara. Zamena brinoks creva koštaće vas oko 1500 dinara.

Za popravku grejalice i ta peći izdvojićete oko 2500 dinara i manje

I sami ste svesni koliko ovi električni uređaji znače u toku zime i kakve posledice mogu biti ukoliko se oni pokvare. Zato, kod ovakvih kvarova nema čekanja, već odmah morate pozvati električara, kako bi što brže rešio problem. Ukoliko dođe do kvara na grejaču, ugradnja novog grejača koštaće vas oko 2000 dinara, dok će vas ugradnja nove grejalice koštati 2500 dinara. Kada je u pitanju TA peć, cene su malo više. Naime, zamena grejača, termostata ili ventilatora koštaće vas oko 2500 dinara. Otprilike isto toliko biće vam potrebno i za zamenu vatrostalne instalacije.

Popravka aspiratora do 2500 dinara

Obično na aspiratorima najbrže stradaju filteri, pa se uglavnom ljudi obraćaju električarima u vezi sa ovim kvarom. Ukoliko želite da vam električar zameni filter, moraćete da izdvojite otprilike oko 2000 dinara. Kada je  u pitanju ugradnja apsiratora, to vas može koštati od 2000 do 4000 dinara, u zavisnosti od tipa aspiratora.

Popravka prekidača oko 1000 dinara

Iako ovo deluje kao najlakši kućni posao, to ne mora uvek da bude slučaj. Ukoliko niste dobar poznavalac i nikada do sada niste popravljali prekidače, savetujemo vam da ne pokušavate ni ovog puta, već da se obratite profesionalnom električaru. Električar će vam za popravku prekidača, utikača, utičnice na zidu uzeti od 1000 do 1500 dinara, dok će vam za zamenu zvona uzeti 2000 dinara. Kada su u pitanju popravke sijalica i lampi, onda će vas to koštati od 1000 do 1300 dinara.

Sve ove cene mogu vrlo da variraju, odnosno da budu i mnogo niže, ukoliko angažujete samostalnog električara, a ne firmu. Takođe, mnoge firme nude određene popuste ukoliko ste njihov stalni mušterija, a da ne govorimo o samostalnim profesionalnim električarima, koji će vam i te kako spustiti cenu.

U svakom slučaju, savetujemo vam da pre pozivanja električara ipak malo proučite funkcionisanje samog električnog aparata ili uređaja, kako ne biste došli u situaciju da vam električar zatraži mnogo više novca, a vi pristanete na to, jer niste dovoljno informisani.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *