Ima li Srbija dovoljno radnika?

 

Nekada smo bili zemlja zanatlija, zemlja jake i dobre radne snage. Naš se radnik prepoznavao po čitavom svetu, a danas… Danas je došlo vreme da Srbija uvozi radnu snagu. Nažalost, statistika pokazuje da je sve manje zainteresovanih đaka za zanate, po srednjim školama se ukidaju odeljenja koja školuju zanatlije, pa ne čudi zašto polako gubimo radnu snagu.

Oni koji se i dalje bave nekim zanatom polako izumiru, biju bitku sa vremenom i prilikama, a u većini slučajeva nema ko da ih nasledi. Ima i onih koji su nasledili porodičan posao, ali ne znaju kako da se izbore na tržištu. Mnogo je onih koji radije odlaze u inostranstvo kako bi zaradili nego što bi radili u svoj zemlji. Je li u pitanju dobra zarada ili nešto drugo?

Mnogi naši radnici u inostranstvo su najpre otišli kako bi brzo i lako zaradili velike pare, a onda u želji da se vrate i investiraju taj novac u Srbiji ipak su odustali. Nigde ne teče med i mleko, to je sigurno. Prednost evropskih zemalja u odnosu na Srbiju leži u tome što se za uložen rad radnik dobro plaća, a kod nas? Situacija na srpskom tržištu nije nimalo laka. Svako se bori za deo tržišnog kolača, kapitalista vuče na jednu stranu, radnik na drugu i retko se napravi dobar kompromis. Uglavnom se zna ko pobeđuje.

Često radnici u malim preduzećima mogu da diktiraju uslove rada ukoliko znaju da je njihovo zanimanje deficitarno. Recimo, kada su mašine za rad na visinama u pitanju, malo je dobrih rukovaoca. Većina je otišla u evropsku zemlju, jer su tamo bolje plaćeni, a oni što su ostali sada već poslodavcu mogu da postavljaju uslove. Naravno, zna se ko vodi glavnu reč, te stoga ako znate kako funkcionišu mašine za rad na visinama i ako znate da njima rukujete, znate šta vam je činiti. Pregovarajte oko angažmana, ipak ste vi deficitarna radna snaga. Imajte to na umu.

Kvalitetan rad na delu!

Traže se profesionalni vozači, majstori znalci, građevinci, traži se radnik više! Slovenija i Nemačka su tražile vozače, Hrvatska i Crna Gora sezonce, a u Srbiji se traže IT stručnjaci. Koji god da je u pitanju posao, bilo da su vam mašine za rad na visinama radno mesto, bilo da je kompjuter vaše glavno oruđe za rad, jedno je sigurno.

Kvalitetan i dobro obavljen posao je na ceni. Dobar radnik se odmah prepozna. Bilo da su mašine za rad na visinama u pitanju, bilo da je reč o vozačima ili o it programerima, o znanju i stručnosti svakog zaposlenog govori njegov rad. Mašine za rad na visinama ne može da pokrene svako, ali ne može svako ni da napravi veb sajt.

Pojedini poslovi zahtevaju posebnu pažnju i preciznost, pogotovu ako je reč o građevinskim poslovima. Mala nepažnja može da dovede do ogromne štete zato dobro procenite kakav vam zaposleni treba. Dobar i stručan radnik vredi mnogo više nego nekoliko njih nespretnih, pa ako se dvoumite, bolje vam je da jednog radnika platite više i budete sigurni da će obaviti posao kako treba nego da plaćate više njih i da ne znate čemu možete da se nadate.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *