Istorija i budućnost dostave hrane

Specifičnost modernog doba je što nam se pokušava ugoditi na sve moguće načine. Sve što nam treba nam je na dohvat ruke. Uglavnom sve. Potrebno je da samo okrenemo par brojeva telefona ili da iskucamo neku poruku, iskucamo pitanje u pretraživaču ili jednostavno otvorimo neku aplikaciju i tako saznamo sve odgovore koji su nam potrebni.

Naručivanje proizvoda i usluga sada je postala značajno lakše i jednostavnije. Iz svoje fotelje možete kupiti cipele, odelo, torbe, ali takođe, možete naručiti hranu, masažu, zakazati sve što vam je potrebno.

Život modernog čoveka olakšan je u mnogim segmentima upravo zahvaljujući modernoj tehnologiji. Slična situacija je i sa dostavom hrane. Naime, nemaju svi tu privlilegiju da mogu sami da spremaju hranu ili da imaju nekog ko će im kod kuće pripremati hranu dok oni rade 8, 10, pa čak i 12 sati. Jednostavno, takva su vremena da smo ophrvani obavezama, da jednostavno ništa ne stižemo. Ipak, postoje razni načini kako to možemo da nadoknadimo. Naime, dostava hrane jeste zapravo jedna revolucija, koja je u mnogome pomogla i dalje pomaže modernom čoveku. I što je najinteresantnije ova ideja se nije javila baš tako davno.

Istorija dostave hrane – sve je počelo u Drugom svetskom ratu 

Ideja dostave hrane javila se u Drugom svetskom ratu, ali ne kao potreba koja postoji danas, već u drugom obliku. Naime, pre svega je bilo potrebno dostavljati hranu vojnicima koji su učestvovali u ratovima. Njima je to bilo prekopotrebno, te su im žene koje su radile u posebnim službama dostavaljale hranu. Zatim, nakon rata sve je u suštini bilo uništeno i mnogi nisu imali šta da jedu, niti gde da pripreme obroke, a mnogi nisu imali ni dom. Tako da je hrana krenula da se dostavlja od 1947. godine u Velikoj Britaniji upravo ovim slojevima stanovništva. Interesantno je da tada nisu postojala vozila koja su se koristila za dostavu hrane ili motori, kakve danas viđamo, već su se koristila dečija kolica. Takođe, vrlo je interesantno pogledati taj period i uporediti ga sa sadašnjim periodom, periodom kada je sve mnogo lakše i jednostavnije.

Dobre ideje se brzo šire i brzo se čuje za njih. Tako da su Sjedinjene Američke Države odmah nakon Velike Britanije usvojile ovu praksu. Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama bila je malo drugačija situacija, jer se dostavljala hrana onima koji su naručivali. Ipak, postojao je i sistem dostave hrane siromašnim porodicama. I u to je bila uključena i Vlada, dakle ovo je bio jedan ozbiljan projekat.

Naravno, čim je SAD prihvatio ovu praksu i pokazao ostatku sveta koliko je korisno, a i isplativo, i druge zemlje su počele da slede njihov primer, što je sasvim i logično, jer je ovo jedna vrlo važna usluga, za koju verovatno mnogi nisu ni slutili da će biti u ovoj meri popularna. Na primer, poznato je da Australija započela ovu praksu još 1952. godine.

sushi dostava

Dostava hrane danas 

Danas svi kvalitetni i odgovorni resotrani nude opciju dostave hrane. Jednostavno je to danas postalo neophodno i prekopotrebno. Sve nove stvari koje se prepoznaju kao dobre i kao kvalitetne zadobijaju pažnju javnosti, a posebno ukoliko su korisne i ukoliko postoji veliko interesovanje. Ne može se tačno odrediti u kojoj meri su popularni restorani koji imaju dostavu hrane, ali se može reći da su i te kako traženi. Svi restorani koji imaju mogućnost dostave hrane konstantno rade. Dakle, ljudima to treba i ljudi to traža i očekuju. Pre svega, kontaktiraju one restorane koji imaju tu mogućnost, pre nego neke druge restorani koji nemaju mogućnost dostave hrane. Takva je situacija i u Srbiji, gde je sve krenulo od većih gradova. Dostava hrane u Beogradu je psotala veoma razvijena, a ta praksa brzo se raširila i na sve ostale delove Srbije. 

Postoje oni restorani koji isključivo vrše dostavu hrane za velike firme. Dobra je stvar što sve više i više firmi prelazi na taj sistem, jer su i zaposleni zadovoljni, ali i sami poslodavci. Zaposleni mnogo manje vremena troše na odlazak do nekog objekta gde bi mogli da kupe hranu. Mnogo je bolje kada imaju mogućnost da im hrana stigne u firmu u tačno određeno vreme. Niti moraju da razmišljaju o spremanju hrane, ali ne moraju ni da razmišljaju o tome kako će je poneti i šta će jesti. Svakog dana meni je različit, što je idealno, a zaposleni na kraju nedelje odlučuju šta će jesti ove nedelje.

Zašto je pojedincima toliko važna dostava hrane?

Zašto je dostava hrane postala toliko važna, pokušali smo da saznamo u restoranu Terminal na Vračaru, koji ima veoma razvijen i popularan sistem dostave.  Postoji mnogo ljudi koji zbog posla provode previše vremena van kuće ili koji vikendom jednostavno ne stižu da spremaju hranu. Njima na primer dostava hrane mnogo znači. Takođe, sve je više ljudi koji rade poslove za koje je potrebno da stalno budu u pokretu. Opcija naručivanja hrane za njih je verovatno idealna. Takođe, pojedincima koji rade u velikim firmama koje nemaju mogućnost pripremanja hrane takođe odgovara opcija dostave hrane. Često se zaposleni dogovaraju i zajedno naručuju, tako da su definitivno ciljna grupa restoranima koji vrše i dostavu hrane zapravo zaposleni u velikim kompanijama. Još je bolje ukoliko postoji ta praksa među zaposlenima, jer i onda kada novi zaposleni dolaze situacija se uglavnom ne menja, nego se novi zaposleni prilagođavaju i kreću da naručuju.

Budućnost dostave 

Ukoliko uzmemo u obzir da je dostava hrane iz godine u godinu sve popularnija, možemo samo zaključiti da će biti i sve traženija. Takođe, moramo uzeti u obzir i mnoge druge stvari. Ljudi sve manje imaju vremena da spremaju hranu i da se bave tim, a mnogi i ne znaju. Takođe, postoji potreba ljudi da se hrane zdravo na jednostavnije načine. Mnogo je komplikovano nekada spremiti zdrav obrok, s ozbirom na sve obaveze koje imamo. Ukoliko jednu obavezu sebi smanjimo, moći ćemo da bude produktivniji u nekom drugom smislu, moći ćemo da se više damo u nekom drugom sektoru, što je idealno za našu firmu i za naš razvoj. Sa druge strane, dostava hrane i hrana koja se bude naručivala u restoranima biće sve pristupačnija upravo zbog toga što će biti toliko rasprostranjena, odnosno što će ta usluga postati sasvim normalna, baš kao da je to nešto neophodno. S obzirom da su milenijalici ciljna grupa, možemo samo da pretpostavimo da će za nekoliko godina, najmanje desetak potreba za dostavom hrane biti sve veća i veća. To je sasvim logičan sled okolnosti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *