Kako da sredite i uživate u vašem malom stanu

 

Mali stan i inovativno arhitektonsko rešenje za život u malom prostoru? Da ili ne?

Poslednjih nekoliko godina praksa potvrđuje da su stambene nekretnine, posebno u gradovima, baš na ceni. Mnogi smatraju da je reč o istorijskom maksimumu kada su cene nekretnina u pitanju. Zbog toga su posledice sledeće. Mladi bračni parovi biraju manje stanove za početak svog zajedničkog života, a sa malim tanom ispliva gomila problema. Mali prostor, a problem veliki? Ili možda ipak nije sve tako problematično.

Svakodnevni boravak u skučenim prostorima često dovodi do nervoze, netrpeljivosti među parovima, ali i do gomilanja stvari koje na kraju završe u kontejneru. Međutim, rešenja ima. O tome najbolje svedoče inovativna rešenja savremenih arhitekti koji teže da spoje multifunkcionalnost stanova, složenost i promenljivost kreirajući različiti razmeštaj i spajajući gradivne komponente prostora na drugačiji način.

Činjenica je da su mali stanovi ograničavajući i da ih je nemoguće menjati. Da bi se prevazišli ustaljeni problemi koji se pojavljuju u svakodnevnom životu, arkitekte su smislile rešenje za uređenje stana male arhitekture. Uređenje stana trebalo bi da se zasniva na životnim stilovima ukućana, pri čemu se velika pažnja posvećuje i samom karakteru ljudi koji u tom stanu žive. Važna je pažljiva organizacija prostora, multifunkcionalnost nameštaja i transformacija dotadašnjeg načina života. Uvek je moguće uraditi adaptaciju stana za vaše potrebe.

Nikada nije mali prostor ako se vi u njemu osećate lepo!

Naime, da bi se uređenje stana, pogotovu stana male arhitekture, sprovelo na pravi način potrebno je transformisati određene prostorije. Naime, kuhinja bi trebalo da bude cenralna stambena jedinica koja može da posluži i kao ostava, ali i kao trpezarija samo ako posedujete odgovarajući nameštaj za ovaj deo stana. Stručnjaci posebno napomilju da je u malim stanovima nepohodno obezbediti slobodno kretanje, jer se onda čini da je stan prostran i veći.

Kad čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna! Poznata naša narodna umotvorina se potvrđuje i u slučaju malih stanova. Ako se dobro uklope multifunkcionalan nameštaj, prostor se iskoristi na pravi način, a višak nepotrebnih stvari izbaci, sigurni smo da ćete se osećati kao da živite u stano većem barem za 10-15 m2.

Organizacija malih stanova

Mali stanovi zapravo predstavljaju prostore koji se kroje po meri ukućana, a njihova organizacija zavisi od životnih stilova stanara. Sam ambijent takođe proizilazi iz karaktera i od osobina onih koji u stanu žive. Iako je skučen prostor, čini se da samo uređenje stan postaje originalnije i inovativnije, jer nema mnogo mesta za eksperimentisanje Ograničenja svakako postoje, a upravo ta ograničenja doprinose različitom enterijeru malih stanova. Originalne zamisli tek tada dolaze do izražaja.

O svakom kvadratnom metru u prostoru se brine, a čitavo uređenje stana se prilagođava kvadraturi. Zato se najčešće u ovakvim stambenim jedinicama koriste panelni radijatori kao grejna tela. Male dimenzije, a jaka toplotna snaga prednosti su ovakvog načina grejanja, pa ne čudi što je sve veća jagma za ovim radijatorima. Takođe, posebno se panelni radijatori ističu zbog svog sofisticiranog dizajna, a njihove različite veličine mogu da se uklope u svaki enterijer.

Zato mali prostor ne treba da vas opterećuje, jer on je prilika da na jednom mestu maltene sopstveni život organizujete baš onako kako želite.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *