Kako napraviti koktel od svega nekoliko sastojaka

Kokteli – slavne mešavine alkohola i sokova, omiljeno su piće svih dama, ali ih i muškarci često konzumiraju.

Oni kokteli koji u nazivu nose oznaku “virgin” podrazumevaju bezalkoholne napitke, ali se mora priznati da su daleko poznatiji oni koji u svom sastavu sadrže i alkoholna pića. Šaroliki kokteli savršeno su posluženje u vrelim letnjim danima, jer osvežavaju i prijatni su za konzumaciju. Svaki ugostiteljski objekat u svojoj ponudi ima specifičnu listu koktela koje poslužuje, a interesantno je da  u našoj prestonici postoje čitavi splavovi i klubovi koji su specijalizovani za pripremu najrazličitijih koktela iz svih delova sveta.

Međutim, kokteli su napici koji se rado konzumiraju i na privatnim zabavama. Bez obzira da li nešto slavite, ili ste jednostavno pozvali prijatelje na popodnevno druženje, kokteli mogu biti pravi izbor pića koji ćete ponuditi svojim gostima. Kako priprema koktela zahteva vreme i posvećenost, možete se odlučiti da ih napravite u većoj količini i da ih poslužite u većoj činiji, poput punča koji će gosti moći sami da dosipaju po želji. Važno je u činiju dodati samo dosta leda da bi temperatura napitka uvek bila odgovarajuća.

Iako vam se možda čini da vam je za prosečan koktel potrebno previše skupih sastojaka i da se zbog toga ne isplati pripremati ih na ovakvim okupljanjima, verujte da grešite! Zaista postoje komplikovani kokteli koji iziskuju veći budžet, ali tu su i oni koji se pripremaju od svega nekoliko sastojaka. Ovo su samo neki od njih:

Cuba libre

Kombinacija ruma i koka- kole verovatno je najpopularnije piće bez kog nisu mogli da se zamisle 18. rođendani, a baš ovi sastojci čine osnovu jednog od poznatijih koktela na svetu. Da biste ga pripremili u kućnim uslovima, u ovoj mešavini dobro je koristiti beli rum, ali ni tamni neće biti problem ako baš njega imate. Kada ste pomešali ova dva osnovna sastojka, dodajte im samo malo soka od limuna ili limete, dobro promućkajte i vaš koktel je spreman za posluživanje. Ovaj koktel ne vole samo žene, već ga zbog oporog i snažnog ukusa rado konzumira i snažniji pol.

Cosmopolitan

Čuveni kozmo svoju veliku popularnost stekao je u kultnoj seriji Seks i grad, te se može smatrati koktelom bez kog ne sme da prođe nijedna ženska zabava ili devojačko veče. Kosmopolitan se služi u čašama za martini, a u originalnom receptu se priprema sa sokom od brusnice. Ipak, u nedostatku se može koristiti i sok od borovnice koji je dosta dostupniji na našem tržištu. Potrebno je dve mere soka pomešati sa jednom merom obične votke, a zatim im dodati malo soka od limete. Sve sastojke stavite u šejker, dodajte malo leda i dobro promućkajte. Prespite u čaše i vaš savršeni ženski koktel sada je spreman za posluživanje.

Džin tonik

Iako se zvanično ne naziva koktelom, mešavina džina i tonika jedna od omiljenih kombinacija pića u kojoj se uživa kada se slavi Nova godina, rođendan ili bilo koja druga važna prigoda. Da biste ovaj dvojac pretvorili u slastan koktel, samo im dodajte malo nekog voćnog likera i voila – vaš egzotični napitak je spreman. Ne zaboravite samo da ga poslužite u dugačkoj čaši sa slamčicom, a po želji dodajte i simpatični kišobrančić koji će piću svakako dati poseban pečat.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *