Koje su marke automobila najtraženije u Srbiji?

Pri samoj pomisli na automobil većina odmah pomisli na troškove koje ovaj luksuz pruža. Međutim, ne mora nužno auto da se poistoveti sa trošenjem novca, jer su kod nas itekako popularni polovni automobili. Naime, tržište ovakvih automobila pruža mogućnost da se za manje novca mogu kupiti automobili koji su ipak dobro očuvani i za koje nije potrebno dodatno ulagati novac ukoliko želite da auto služi svrsi.

Svakako da je ključno da se presaberete i dobro promislite koji sebi model automobila možete da priuštite, a da pritom razmišljate i o mogućim kvarovima kako biste se na vreme osigurali od kasnijih skupih popravki.

Nije rešenje da kupite jeftiniji auto, a da kasnije pritom potrošite čitavo bogatstvo za održavanje automobila. Koliko je važan automobil, toliko su biti i sami auto delovi, kao i njihova dostupnost i cena na tržištu. Međutim, ukoliko se ne razumete baš u ovu materiju, savet stručnjaka, profesionalca ili automehaničara vam sigurno može pomoći. Bez obzira za koju marku se odlučite, koliko dobro iskalkulišete i saznate željene informacije, ipak u Srbiji ima pojedinih brendova automobila koji su popularniji od drugih.

Nemački proizvođači su “zakon”

Svako ko se iole razume u auto-industriju dobro zna da se na našem tržištu najviše “vole” nemački modeli automobila. Na našem auto-nebu polovnjaka glavni su Nemci, a za to postoje brojni razlozi. Prvi i glavni razlog za vodeće mesto na tržištu polovnih vozila u Srbiji jeste kvalitet koji je svima opštepoznat. Uz kvalitet imaju i pristupačnu cenu, jer je njihova zemlja porekla relativno blizu, a samim tim su i cene transporta niže.

Kao glavna prednost u odnosu na druge marke za nemačke proizvođače se kaže da imaju izuzetno dug životni vek, a i jako su pouzdani. Takođe, svojom lepotom plene, jer im je i elegantni dizajn jedna od ključnih karakteristika. Pored navedenih prednosti, svakako jedna od najvažnijih jesu i auto delovi koji su dostupni na našem tržištu, tako da i kada dođe do nekog kvara, brzo ćete pronaći distributera koji ima baš te auto delove koji su vam neophodni.

Pa da vidimo koji to Nemci putuju našim saobraćajnicama, krenimo redom. Na prvom mestu svakako su razni modeli marke Volkswagen, među kojima je napopularniji svakako Golf koji  se itekako vozio našim putevima. Zatim slede Passat, kao i pravi automobil za gradske gužve – Polo. Iza Volkswagena se nalazi marka Opel, posebno modeli Korsa i Astra koji su takođe popularni kod nas. Bez obzira da li ste imali muke sa ovim modelima, sigurno je da su auto delovi bili dostupni ili u prodavnicama ili na brojnim auto pijacama širom naše zemlje.

Na trećem mestu nalazi se marka Audi, koja je mahom namenjena višoj klasi, a upravo njihova namena govori i o samom kvalitetu ovog automobila. Odmah iza ovog popularnog brenda, nalazi se još jedan Nemac, odnosno BMW koji nimalo ne zaostaje za Audijem. Međutim, oni sa debljim novčanikom uglavnom se odlučuju za različite modele Mercedesa, jer pored proverenog kvaliteta plene i prelepim izgledom.

Pored Nemaca, traže se i Italijani i Francuzi

Otkako su Italijani odlučili da dođu u Kragujevac tako je i njihova popularnost na srpskom tržištu postala veća. Fiat Punto i Fiat 500 L, modeli kojii izlaze iz kragujevačke fabrike sve su traženiji. Da li su auto delovi i njihova dostupnost kod nas, jeftina zamena ili dizajn presudni, to se još tačno ne zna, ali sigurno je da se oni sve češće mogu videti na našim putevima. Pored Italijana, popularni su i mnogi francuski proizvođači, poput Pežoa, Sitroena ili Renoa, a da li su uzrok njihove tražnje povoljne cene, auto delovi ili kvalitet, to se ne može sa sigurnošću utvrditi.

U svakom slučaju, dobro promislite pre nego što neki model izaberete, jer dobar auto ako se pokvari, a auto delovi ne mogu da vas spasu, onda znajte da ste samo bespotrebno bacili novac. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *