Na koje sve načine možete da očuvate dugotrajnost svog automobila

Dugotrajan i lep automobil je danas zaista velika retkost. Posebno u sadašnjem periodu, gde su se automobili u potpunosti promenili, i gde se oni već i tako prave da bi se za par godina zamenili. Međutim, kod nas, tj. bar u našoj zemlji, kada kupimo određenu marku auomobila, mi želimo da nam isti traje više od par godine.

A kako bismo to uspeli da postignemo, postoji nekoliko stvari kojih bi se svaki novopečeni, pa i oni iskusniji, vozači trebali pridržavati.

Tehnička ispravnost vozila, odnosno auto delova

Ako želite da Vam ljubimac što duže traje, morate redovno da ga servisirate, odnosno da auto delove proveravate kod majstora bar na svakih par meseci. Auto delovi su prvo što mora da bude konstantno ispravno, a ne u nekom poluispravnom stanju ako želite da Vaš automobil traje duže. Jedan od najbitijih auto delova su svakako pneumatici, tačnije Vaši točkovi. Točkovi su veza između puta i Vašeg automobila. Pravilo nalaže da leti koristite letnje gume, a da zimi obavezno stavite zimske. Takođe, obratite pažnju na to koliko su Vam pneumatici napumpani. Nikako ne smeju da budu ispumpani, ali ne bi smeli ni da budu prepumpani.

Auto deo koji igra veoma veliku ulogu je motor. Motor morate redovno da kontrolišete posebno zbog stanja svećica koje se nalaze tu. One svećice koje su pri kraju u znatnoj meri povećavaju potrošnju. Auto delovi kao što su filteri isto igraju veoma bitnu ulogu u funkcionisanju Vašeg ljubimca. Iz tog razloga treba redovno kontrolisati filtere, a takođe ih morate i čistiti. Na taj način ćete omogućiti motoru lakše da „diše“.

Dalji saveti za očuvavnje auto delova i ujedno automobila

Mnogi, posebno neiskusni, vozači previše koče sa svojim kočnicama. U autoškolama možda nedevoljno puta čujete da se može kočiti i motorom. To je mnogo prirodniji i zdraviji vid kočenja. Naravno, to se ne sme bukvalno shvatiti jer to kočenje nije ono klasično kočenje kao sa pravim kočnicama. Kako biste što efikasnije očuvali auto delove koji se nalaze na spoljnjem delu Vašeg automobila pokušajte tokom vožnje da držite veće rastojanje od vozila koje se nalazi ispred Vas. Na taj način ćete efikasnije sprečiti da se sudarite ukoliko dođe do neke od masovnih saobraćajnih nesreća.

Takođe, za kvalitetni očuvanje auto delova, pa i samog automobila je od velikog značaja da se revono menja ulje iz razloga što motorno ulje apsorbuje vlagu i mnoge nečistoće. Pored svega navedenog još nekoliko saveta kojih biste se trebali pridržavati su i ti da nikad nemojte da vozite sa hladnim motorom, jer se ne zagrevaju svi auto delovi istom brzinom. Isto tako, gledajte da izbegavate hladan start. Isto tako, nešto što čujete verovatno svuda i svaki dan je da treba izbegavati brzu vožnju. Prvenstveno poštujte ograničenja, a i ne zaboravite – naši putevi nikako nisu idealni, niti su pravljeni za brzu vožnju ili neko trkanje.

Ukoliko i redovno budete čistili svog ljubimca, a to podrazumeva pranje vrata, točkova, celog enterijera, odnosno ako svuda iskorenite rđu i svu prljavštinu – automobil će Vam biti zahvalan i zaista će trajati dugo u svakom smislu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *