Sve što treba da znate o postu i njegovim blagodetima

Jedno od najvažnijih hrišćanskih načela jeste post. Pravoslavci obeležavaju određene godišnje periode tako što poste i uglavnom se po završetku posta slavi neki veliki praznik. U toku jedne pravoslave godine postoje četiri velika posta. To su Božićni, Veliki, Post svetog Apostola i Gospojinski post. Naime, svi ovi periodi dobili sui me po prazniku koji označava njihov završetak. Najvažniji od svih jeste Veliki post koji se završava Vaskrsom, najvećim hrišćanskim praznikom koji označava vaskrsenje Isusa Hrista. Tokom ovih dana vernici se uzdržavaju od hrane koja sadrži životinjske namirnice i od mračnih misli, jer svrha posta jeste da se duša i telo očisti od strasti kako telesnih, tako i duševnih.

Nijedan vernik nije primoran da posti, a prema pravoslavnom kalendaru, ukoliko se odlučite da postite, predviđeno je da se posti najmanje sedam dana ukoliko želite da idete na pričest. Prvo što se pomisli kada je post na vodi u pitanju jeste uzdržavanje od hrane koja ne sadrži ulje i koja se ne sprema na ulju, a onda sledeća misao koja mnogima pada na pamet jeste jao, a kako ću ja to izdržati. Post na vodi zapravo bi trebalo da dovede do smirivanja misli, emocija i uma, a ujedno i postizanja ravnoteže izmešu duše, tela i našeg uma. Osim preporoda u psihičkom i emotivnom smislu, post doprinosi da se vaš organizam revitalizuje i očisti od štetnih materija, a ujedno dovodi i do uspostavljanja ravnoteže kada je vaše zdravlje u pitanju.

Post na vodi i kako ga se pridržavati

Naravno, da biste osetili sve blagodeti posta morate da ga sprovodite na pravilan i jasno određen način. Ukoliko se pridržavate pravila, a u svemu tome vidite blagoslov, a ne muku i napor, onda vam post neće teško pasti. Osnovna greška koju većina ljudi pravi jeste greška u ishrani, jer je važno odmah na početku rešiti pitanje ishrane, pošto ona i predstavlja jedno od najvažnijih pitanja posta. Pošto je post na vodi najstoži oblik posta, onda bi trebalo i da znate kojih pravila treba da se pridržavate kako biste post na vodi sproveli na pravi način.

Prva i poslednja nedelja Velikog i Božićnog posta su najstrože nedelje tokom kojih se hrana isključivo na vodi priprema. Tada je post na vodi obavezan, a vernici se strogo pridržavaju ovog pravila. Tokom ovih dana trebalo bi hranu pažljivo odabrati in a pravilan način pripremiti kako bi post na vodi dobio svoju osnovnu i pravu svrhu, a to je duhovno i telesno očišćenje.

Hrana za post na vodi može biti pripremljena na različite načine, sačinjena od brojnih raznovrsnih namirnica, a takođe se sastoji od hranljivih i zdravih sastojaka. Zato treba napraviti spisak mogućih jela, jer ih može biti mnogo. Tako na primer za doručak možete konzumirati kačamak pripremljen na vodi uz dodatak soli, kuvano začinjeno povrće ili testenine i peciva od belog brašna. Takođe, treba ukazati na to da se brojna ukusna jela mogu pripremiti na vodi, pa tako svoju trpezu možete obogatiti različitim varivima, testeninama bez jaja ili pečenim krompirom i kuvanim životom. Kombinacija je mnogo, samo je važno da dobro isplanirate svoje obroke i da pripremite ono što najviše volite na pravi način koji je adekvatan za post na vodi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *