Tri preduslova za studiranje u inostranstvu

Studije u inostranstvu su pilično značajan korak u životu svih koji se za ovo i odluče. To znači kompletnu promenu načina života. To znači sazrevanje na nekom drugom nivou i da ćete i te kako proširiti svoje vidike i u svoju zemlju se vratiti sa dragocenim iskustvom.

Naravno, mnogi će odlučiti i da ostanu da žive u državi u kojoj su studirali ili će im se pružiti mogućnost da se presele u neku treću državu. Ali, u svemu tome i jeste čar. Upoznajete drugu zemlju, običaje i kulturu, učite jezik, ali i te kako upoznajete i sebe.

Ukoliko razmišljate o tome da konkurišete za studije u inostranstvu, onda imamo samo nekoliko saveta za vas na samom početku, kako biste znali na šta sve morate da se pripremite.

CV, motivaciono pismo i pismo preporuke

Ovo naravno nije najvažniji korak, ali je svakako neophodan. Dakle, za koji god fakultet da konkurišet biće vam potreban pre svega CV, zatim i motivacino pismo, ali takođe i pismo preporuke. Naravno, ako konkurišete za osnovne studije, od vas se ne očekuje da imate nekog radnog iskustva, nego se očekuje da ste, na primer, bili angažovani na nekim projektima, da ste se na primer bavili volonterskim radom, učestvovali u nekim zanimljivim akcijama i slično. Pismo preporuke bi trebalo da dobijete od svog profesora na primer. Kada konkurišete za master u inostranstvu, onda se naravno očekuje i malo „bogatiji“ CV. Dakle, očekuje se i neka vrsta malo ozbiljnijeg angažovanja, bilo da je reč o honorarnim poslovima, studentskim, nevladinim ili drugim organizacijama. Pismo preporuke takođe možete da dobijete od profesora sa fakulteta, ali i od poslodavca ili nadređenih u organizaciji. I na kraju, vrlo je važno i motivaciono pismo u kojem ćete navesti zašto želite da upišete baš taj fakultet i baš taj program, zašto vas to zanima, ali i da navedete zašto baš vi treba da budete deo te priče.

Sertifikat o poznavanju stranog jezika

Vrlo važna stvar kada su studije u inostranstvu u pitanju jeste i sertifikat u vezi sa tim koliko dobro poznajete neki jezik. To je sertifikat koji treba da garantuje da vi dobro govorite ili jezik zemlje u kojoj planirate da studirate ili drugi jezik na kome se obavlja nastava na izabranom fakultetu. Uglavnom budući studenti polažu testove za engleski jezik, jer je to jezik koji najbolje govore, a većina univerziteta širom sveta ima mogućnost da studenti upravo uče i polažu na engleskom jeziku. Ukoliko niste sigurni u svoje sposobnosti, krenite na vreme da se spremate, s obzirom da ti testovi nisu laki, ni jednostavni.

Studentska viza

Logično je da ne možete tek tako da boravite u nekoj stranoj zemlji i da će vam biti potreban dokument koji garantuje da ste vi tu dok studirate ili da niste neko ko je ilegalno u zemlji i slično. Mnoge evropske zemlje imaju stroge propise, a prilično su im i kazne visoke, tako da sve papire morate da sredite. Treba naravno zakazati termin u ambasadi, zatim prikupiti svu potrebnu dokumentaciju od dokaza o studijama do zdravstvenog osiguranja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *