Zašto je važno da pravite pauze tokom duže vožnje?

Kada krećete automobilom na poslovni ili privatni put, važno je da uvek mislite o svojoj sigurnosti. Većina nas uglavnom uvek žuri, uvek negde kasni, postali smo preopterećeni obavezama i poslom i malo vremena nam ostaje za nas. Malo vremena ostaje za odmor, ali o tome razmišljamo tek kada nas umor sasvim dokrajči i kada jednostavno više nemamo kapaciteta da nastavimo dalje. Obično vozači žele da što pre stignu na određenu kilometrima udaljenu lokaciju i zbog toga ne žele da prave pauze. To je pogrešno i može biti loše. Potrudite se da krenete na vreme, kako biste imali i vremena za odmor, ali i kako biste mogli da stignete na vreme ukoliko i dođe do nekog zastoja na putu ili slično.

Zbog koncentracije u toku vožnje

Umaramo se i dok vozimo i to dobro znaju svi vozači. Javlja se ukočenost, premor, može da se desi i da vam se prispava. Koncetracija se gubi vremenom i ne možete biti neodgovorni prema sebi i dozvoliti da nastavite da vozite, iako osećate simptome umora. To je loše. Čak i kada se osećate savršeno i kada ne osećate umor fizički, ne znači da se vaše telo već nije izmorilo. Potrebno je da na svaka tri sata vožnje napravite bar kratku pauzu. Svratite do pumpe, pojedine nešto, protegnite noge, popijte kafu i osvežite se. To vam sigurno neće oduzeti mnogo vremena, a značiće vam, jer jednostavno je veoma važno da napraviti predah, doći sebi, kako biste kasnije bili skoncentrisani na vožnju maksimalno.

Zbog stanja automobila

Kao što ni vi, tako ni vaš automobil ne bi trebalo da trpi. Isto kao i vi i vaš automobil bi trebalo da se „odmori“. Ako su u pitanju prilično duga putovanja, onda bi trebalo da stanete i redovno proveravate da li je sve u redu sa vašim auto delovima. Takođe, preporučuje se da budete opremljeni određenim rezervnim auto delovima, kako biste mogli da ih zamenite ukoliko dođe do kvara. I pojedini auto delovi mogu da se pregreju. Naravno, podrazumeva se da ste već obavili pregled vašeg automobila i svih auto delova pred sam put. Ukoliko to niste učinili onda morate voditi malo više računa i o tim stvarima, odnosno o dobrom funkcionisanju auto delova u toku vožnje. Ako primetite da nešto ne funcioniše, onda se naravno savetuje da se zaustavite i sredite kako bi sve bilo perfektno i kako biste bezbedno mogli da nastavite dalje.

Zbog ostalih učesnika u saobraćaju

Ako ste vi u lošem stanju dok vozite, to znači da možete vi da prouzrokujete neku saobraćajnu nezgodu. I sami smo svedoci toga koliko se nesreća događa upravo zato što vozači voze pod pritiskom i zato što su mnogo umorni. Koliko ste puta čuli da su vozači kamiona zaspali u toku vožnji i prouzrokovali katastrofalne saobraćajne nesreće. Da, na žalost je tako. Vi morate da budete skoncentrisani i na saobraćaj oko sebe i da ukoliko se desi da nesavesni vozači prave greške, da budete dovoljno trezveni da znate i da ih izbegnete. U drugom slučaju naravno, morate da budete odgovorni prema drugim vozačima i ne smete da dozvolite da se vama dogodi da se vi uspavate, pa tako ugrozite ostale učesnike u saobraćaju.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *