Zašto treba angažovati knjigovodstvenu agenciju?

 

Svi oni koji tek kreću sa biznisom treba da znaju da sređene finansije moraju da budu prve na listi prioriteta. Ako se knjigovodstvo ispravno ne vodi, teško da ćete doći do uspešog poslovanja. A to svakako nijednom vlasniku firme nije u interesu.

Čime se bave knjigovodstvene agencije?

Da li je upravljanje finansijama celodnevni posao dilema je mnogih početnika u biznisu. Svakako da je reč o obimnom poslu, zato je neophodno na pravi način razumeti čime se to bave knjigovodstvene agencije i zašto ih treba angažovati. Kada izaberete pravo rešenje za izvršavanje finansijskih usluga, onda finansije idu uzlaznom putanjom.

A tome služe knjigovodstvene agencije. Ako želite da imate finansijsku evidenciju poslovanja, izbalansiran budžet, pravilan obracun zarada i da uz to odlično finansijski poslujete sa partnerima nephodno je da angažujete dobru knjigovodstvenu agenciju. O poslovanju sa poreskim savetnicima, bankarima, saradnicima i advokatima nemojte vi da brinete. Prepustite to stručnijim od sebe i sigurni smo da nećete pogrešiti. Knjigovodstvena agencija SVM Ujedinjena poslovna rešenja je odličan izbor ako želite da vaše poslovanje ide uzlaznom putanjom.

Predrasude o knjigovođama

Šta prvo pomislite kada vam neko spomene knjigovođu?

Ako vam odmah na pamet padne starija gospođa koja nosi naočare, ima pisaću mašinu in eke brojke stalno zapisuje u svoju svesku, znajte da niste jedini.

Savremeno doba iznedrilo je nove načine poslovanja, pa se sada ne barata samo sa brojevima, ne popunjavaju se samo formulari, niti je jedino važno svođenje računa. Ogromne transformacije doživljava poslovni svet iz godine u godinu, a samim tim se i usluge koje knjigovodstvene agencije pružaju stalno unapređuju, a zaposleni se trude da svoja znanja konstantno usavršavaju.

Dužnosti i obaveze knjigovodstvene agencije

Kada klijent potpiše ugovor sa knjigovodstvenom agencijom, svaka knjigovodstvena agencija na sebe preuzima određene dužnosti i obaveze koje mora da ispuni.

Osnovne usluge koje jedna knjigovodstvena agencija obavlja su:

  • Uknjižavanje dokumentacije koja je u vezi sa poslovanjem neke firme prema Zakonu o računovodstvu, Zakonu o porezu na dodatu vrednost, Zakonu o porezu na dohodak građana za preduzetničke radnje, kao i prema Zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju i drugim odgovarajućim zakonima;
  • Evidentiranje finansija o prometu robe i usluga;
  • Pripremanje nabavnih faktura koje su u vezi sa uslugama iz zemlje i inostranstva;
  • Formiranje prijave, obračun i knjiženje PDV-a i drugih pratećih evidencija prema Zakonu o PDV-u;
  • Kontrola izvoda banaka u lokalnoj i deviznoj valuti, kao  i unos i knjiženje izvoda;
  • Unos blagajne i formiranje blagajničkih dnevnika;
  • Obračunavanje zarada i drugih ličnih primanja zaposlenih koji su angažovani prema ugovoru o radu, o delu, prema autorskom honoraru, obračun dividendi;
  • Pripremanje završnih računa na kraju poslovne godine;
  • Dostavljanje dokumentacije prilikom inspekcijske kontrole poslovanja;
  • Savetovanje, obezbeđivanje podrške i obaveštavanje klijenata o izmenama i dopunama propisa i zakona koje su u vezi sa finansijama i računovodstvom, a u bliskoj vezi su sa poslovanjem klijenta.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *