Da li su bezmetalne krunice najbolje rešenje za vaše probleme sa zubima?

Dentalna krunica je uobičajeno rešenje za različite probleme koji mogu uticati na izgled vaših zuba i osmeha. Ova navlaka se postavlja preko zuba kako bi pokrila slabe, napukle, izbledele ili slomljene zube, kao i velike otvore u zubima nastale tokom određenih tretman. 

Postoji nekoliko vrsta zubunih krunica, ali su najčešće korišćene bezmetalne keramičke i metalokeramičke krunice. Nastavite da čitate kako biste saznali razlike između ove dve vrste krunica.

Zašto su bezmetalne krunice estetski najlepše rešenje u stomatologiji?

Prirodan izgled zuba, savršeno uklapanje s ostatkom zubnog niza, transparentnost i idealna refleksija svetla, odlična tvrdoća i dugotrajnost samo su neki od faktora koji pomažu kod izbora bezmetalnih krunica kao protetskog rešenja.

Pored toga, veoma važan kriterijum koji želimo da istaknemo je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez štete za desni, zahvaljujući tehnički potpuno drugačijem pristupu pripremi zuba. 

Za postavljanje krunice, mnogo manje se uklanja zubna supstanca nego kod standardnih metalokeramičkih krunica. Ivica keramičke krunice je visoko precizna, stoga je kontakt između krunice i desni savršen. 

Ova krunica sadrži materijal koji je biokompatibilan i odgovara tkivu u ustima, i samim tim nema negativne reakcije. Vrlo je polirana i bez mikropukotina, što sprečava nastanak zubnog plaka, tako da praktično ne postoji reakcija desni na njeno prisustvo.

Koja je razlika između metalokeramičke i potpuno keramičke krunice?

Glavna razlika između metalne i bezmetalne krunice leži u osnovnom materijalu i estetskim karakteristikama. Metalokeramičke ili porcelanske krunice imaju osnovu od metala, dok se spoljni deo krunice pokriva keramikom kako bi se postigao kvalitet estetskih rezultata. 

Nakon nekoliko godina, tokom uobičajenog fiziološkog procesa starenja pacijenata, moguće je da dođe do povlačenja desni, što može rezultirati pojavom sive linije na mestu gde se spajaju zub i krunica. Ovo se ne događa sa potpuno keramičkim krunica,a, jer je njena baza keramička, ima prirodnu boju zuba i nema metala. 

Osim toga, kvalitetna struktura desni i njihovo očuvanje, kao i sporije povlačenje desni tokom godina, dokazani su kako u praksi tako i u teoriji za bezmetalne stomatološke restauracije, pri kojima se brušenje radi do ivice desni. Nasuprot tome, kod metalokeramičkih krunica, brušenje ide do dva milimetra ispod desni.

Zbog prisustva metala, standardna krunica nema transparentnost zuba, refleksija svetlosti je otežana i teško je postići usaglašenost boje krunice sa prirodnom bojom ostalih zuba. Sa potpuno keramičkom krunom, transparentnost svetlosti je identična kao kod prirodnog zuba, tako da je gotovo nemoguće primetiti razliku između njei prirodnog zuba.

Zato se metalne krunice obično koriste za bočne zube, dok se bezmetalne krunice najčešće postavljaju na prednje zube.

Da li su bezmetalne krunice najbolji izbor za restauraciju zuba?

Bezmetalne krunice su idealan izbor za svakog pacijenta koji želi da povrati izgubljene zube ili da promeni estetski neadekvatne zube i učini ih savršenim. Ipak, ova vrsta restauracije zuba je jedino moguća pod uslovom da pozicija zuba u vilici nema drastične anomalije. 

Isto tako, ove dentalne krunice ne podnose prevelike udaljenosti između nosača, tako da je vrlo važno, pre početka terapije, tačno izvagati želje pacijenta i njegovo stvarno stanje u ustima, kada su potencijalni nosači zubnih mostova u pitanju.

Ove keramičke krunice mogu biti urađene i na implantima, ali za to su potrebne posebne keramičke nadogradnje (abutments), kako bi estetski rezultat mogao biti potpuno postignut.

Da li postoji rizik i kakvo je iskustvo drugih pacijenata?

Često se postavlja pitanje da li je moguće preći na bezmetalne krunice nakon što je pacijent već imao metalokeramičke krunice i sada želi promenu. Odgovor je potvrdan, ali uz određene rizike. 

Brušenje zuba za bezmetalne krunice je drugačije od brušenja za metalokeramičke. To znači da, nakon što je zub već pripremljen za metalokeramičku krunu, ivica za bezmetalnu mora isto da bude dva milimetra. 

To može izazvati gubitak nežnog kontakta desni sa krunicom, što može dovesti do reakcija poput upale i blagog krvarenja prilikom pranja zuba. Uz redovnu higijenu, uključujući i električne irigatore za čišćenje zuba, ovi problemi se mogu rešiti.

Druga česta briga je vezana za tamne zube nakon lečenja i da li će oni uticati na estetiku bezmetalne krune. Iskusni dentalni tehničari rešavaju ovu situaciju pažljivim izborom boje keramike i glazure, što osigurava estetski prihvatljivo rešenje. Ako lečeni zub ima veliki gubitak zubne mase, koristi se staklena nadogradnja pre nanošenja bezmetalne krune kako bi se očuvala estetika.

Livene metalne nadogradnje nisu idealna podloga za bezmetalne krunice i mogu ugroziti estetiku. U takvim slučajevima potrebno je pažljivo razmotriti alternativna rešenja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *