Diskus hernija i dekompresiona terapija

Diskus hernija je oboljenje kičmenog stuba u vratnom ili krsnom delu. Nastaje zbog fizičkog naprezanja, nepravilnih pokreta, fizičke neaktivnosti, te kao posledica određenih reumatoloških oboljenja, sportskih povreda i gojaznosti. Veliku ulogu može imati i nasledni faktor.

Sa procesom starenja dolazi do „trošenja“ kičmenih diskova. Nije neobična pojava nastanak diskus hernije u mlađoj populaciji. Nastaje kao posledica iskakanja diska iz svog normalnog položaja što dovodi do pritiska korena živaca. Posledica su bolovi na mestu uklještenja koji se mogu reflektovati duž ekstremiteta. Najčešći simptom je bol u vratnom ili krsnom delu kičme. Oštar, sevajući bol se može širiti u desnu ili levu nogu, ukoliko je reč o lumbalnoj diskus herniji. Kod vratne diskus hernije bol se širi u jednu ili drugu ruku. Najčešće se leči konvencionalnim metodama: analgeticima, terapijama magnetom, strujom ili laserom. Fizikalna medicina obično kombinuje vežbe za jačanje potpotrnih mišića kičmenog stuba – abdomena i leđa.

Više o prirodnom lečenju diskus hernije možete pročitati na sajtu www.zdravisimo.com.

Dekompresiona terapija

Akutna faza se leči medikametozno, ampulirano ili u obliku tableta. Nakon toga pacijent se podvrgava dekompresionoj terapiji, koja se može svrstati u vrlo uspešne tretmane diskus hernije. Reč je o komfornoj i bezbolnoj metodi lečenja, koja traje oko 10 seansi, po potrebi i duže. U pitanju je neoperativna terapija koja oslobađa pacijenta intenzivnog bola u leđima, nogama i rukama. Vakuumom se postižu dva cilja:

1. Mehanički pomatrano „ispupčenje“ koje je nastalo van diska može biti povučeno,

2. Vakuum se pospešuje protok krvi i time sekundarno sanira mesto povrede.

Jednostavno rečeno dekompresiona terapija ima za cilj smanjenje pritiska u disku. Prednost dekompresione terapije jeste postupni pristup koji je posebno značajan kod spazma mišića kako ne bi došlo do još većeg grčenja, sve to dovodi do popuštanja ligamenata i mišića. Dekompresija postiže uspeh u preko 80% slučajeva.

Hiruška intervencija i diskus hernija

Operativni zahvat neophodno je izvršiti kod pacijenata koji imaju smetnje u velikim diskovima koji otežava mokrenje, defekaciju, uzrokuje pad stopala, pa čak i impotenciju. Još jedna od indikacija za hiruško zbrinjavanje pacijenata sa diskus hernijom jeste jak i intenzivan bol, kao i iscrpljenost svih mogućih konzervativnih, neinvazivnih metoda lečenja.

Sužen spinalni kanal

Problem suženog spinalnog kanala je u tome što već malim „izlaskom“ diska prema kičmenoj moždini ili snopu nerava dolazi do snažnog i intenzivnog bola. Spinalnu stenozu mogu prouzrokovati degenerativni procesi nastali usled starenja i različitih oboljenja, od kojih je najzastupljeniji osteoartritis. Reč je o procesima kalcifikacije, te zadebljanja vezivnog tkiva i uvećanja kostiju. Rezultat je pritisak na kičmenu moždinu i koren živaca, a krajni ishod je jak bol.

Proces stenoze koji se javlja u vratnom delu za posledicu ima osećaj slabosti i trnjenje u rukama. Dok stenoza u lumbalnom delu izaziva bol, slabost i utrnulost donjeg dela leđa, zadnjice i ekstremiteta. Ovi simptomi se najčešće javljaju u toku aktivnosti.

Diskus hernija i najčešće zahvaćeni deo kičme

Diksus hernija se može javiti na bilo kom diskusu. Ipak, klinička praksa ukazuje da su u vratnom delu najčešće zahvaćeni segmenti C5-C6 i C6-C7. Dok su u lumbalnom delu najčešće zahvaćeni segmenti L4-L5 i L5-S1. Razlog je jednostavan, poslednja dva segmetna moraju da izdrže najveći teret i pritisak. Isto važi i za vratni deo kičme – mesto gde vratni prelazi u grudni deo.

Najbolji lek je prevencija

Poslovica: „Bolje sprečiti nego lečiti“ kao da je smišljana za tegobe koje se javljaju usled nastale diskus hernije. Lekari ističu da se u najvećem broju slučajeva komplikacije mogu uspešno izbeći čuvanjem kičme kroz redovno i umereno vežbanje. Bol izazvan diskus hernijom je moguće umanjiti ili ga potpuno ukloniti.

Diskus hernija dovodi do delimično ili potpuno smanjene radne sposobnosti. Takođe, dovodi do različitih ograničenja i onemogućava pacijenta da obavlja svakodnevne aktivnosti te značajno unižava kvalitet života.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *