EEG glave – sve što bi trebalo znati

Mnogi se možda pitaju na šta se odnosi ova skraćenica ili naziv. EEG glave ili elektroencefalografija je snimak aktivnosti mozga. Ovo snimanje mozga je bezbolan test tokom kog  mali senzori koji su pričvršćeni za skalp skupljaju ili identifikuju električne signale koje proizvodi mozak.

Ove signale snima mašina i pregleda ih lekar. EEG  glave je procedura koju obično sprovodi visoko obučen specijalista, neurofiziolog i sam postupak ne traje dugo.

Kada se koristi EEG glave

EEG se može koristiti za dijagnosticiranje i praćenje brojnih stanja koja utiču na mozak. Može pomoći da se identifikuje uzrok određenih simptoma  kao što su epi napadi, problemi sa pamćenjem  ili da saznate više o stanju koje vam je već dijagnostikovano. Glavna upotreba EEG-a glave je otkrivanje i istraživanje epilepsije , stanja koje izaziva ponovljene napade. EEG glave će pomoći vašem lekaru da identifikuje vrstu epilepsije koju imate, šta može izazvati vaše napade i kako najbolje da vas leči.

U nekim slučajevima, EEG glave se može koristiti za istraživanje drugih problema, kao što su: demencija, povreda glave i potres mozga, tumori mozga, encefalitis (zapaljenje mozga), poremećaji spavanja i dr.

Priprema za EEG glave

Prilikom zakazivanja termina za EEG  glave biće navedeno sve što treba da uradite da biste se pripremili za test. Osim ako nije drugačije rečeno, obično možete jesti i piti unapred i nastaviti da uzimate sve svoje uobičajene lekove.

Da biste pomogli senzorima da se lakše zalepe za vašu kožu glave, trebalo bi da se uverite da vam je kosa čista i suva pre nego što dođete na zakazani pregled i izbegavajte upotrebu proizvoda kao što su gel za kosu i vosak.

Možda bi bilo dobro da ponesete četku za kosu ili češalj, jer će vaša kosa izgledati neuredno odnosno bićete čupavi kada se test završi. Neki ljudi ponesu šešir da pokriju kosu dok ne mogu da je operu kod kuće.

Kako se izvodi EEG

Postoji nekoliko različitih načina za snimanje EEG-a glave. Klinički neurofiziolog će vam objasniti proceduru i može odgovoriti na sva vaša pitanja.  Takođe će vas pitati da li pristajete na tretman za različite delove testa koji će biti sprovedeni.

Pre nego što test počne, vaša koža glave će biti očišćena i oko 20 malih senzora zvanih elektrode biće pričvršćeno pomoću specijalnog lepka ili paste. Oni su povezani žicama sa mašinom za EEG snimanje. Senzori koji se nazivaju elektrode su pričvršćeni za glavu i povezani sa mašinom za EEG snimanje. Tokom elektroencefalografije možete biti u sedećem i ležećem položaju.

Rutinsko snimanje EEG-a obično traje 20 do 40 minuta, iako će sve zajedno i razgovor sa neurofiziologom trajati oko sat vremena. Druge vrste EEG snimanja mogu potrajati duže.Pored rutinskog EEG-a postoji i EEG dok spavate, ambulatorni EEG, video EEG, Invazivna EEG telemetrija.

Šta se dešava nakon EEG-a

Kada se test završi, elektrode će biti uklonjene i vaša koža glave će biti očišćena. Obično možete otići kući ubrzo nakon završetka testa i vratiti se svojim normalnim aktivnostima. Možda ćete se osećati umorno nakon testa, posebno ako ste spavali ili ste lišeni sna EEG, pa biste možda želeli da vas neko pokupi iz bolnice.

Obično nećete dobiti svoje rezultate istog dana. Snimci će se prvo morati analizirati i poslati lekaru koji je tražio test. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *