Kako izabrati pravu četkicu za zube?

Jeste li razmišljali koliko je važno održavati higijenu usne duplje, a tek izabrati pravu pastu za zube i prilagoditi četkicu? Ili ipak birate po osećaju, pa ako vam se pasta ne svidi vi kupite novu? Treba imati na umu da je veoma važna oralna higijena usne duplje, a pored paste za zube, neophodno je koristiti i konac za čišćenje zuba, ali i tečnost za ispiranje usne duplje. Međutim, sve je ovo uzalud ako niste odabrali odgovarajuću četkicu za zube i ako ne  odlazite redovno na kontrole kod vašeg stomatologa.

Preporuka je da na kontrole idete jednom u 6 meseci ili bar jednom u godinu dana, a obavezna je i svakodnevna nega i briga zuba, jer ćete tako biti mirni i nećete morati da brinete da li će se pojaviti upala desni ili neko slično oboljenje.

Imajući na umu da je svako od nas individua za sebe, treba znati da svakome od nas različite četkice odgovaraju, da li zbog mekoće, debljine ili veličine četkice, sve zavisi zato prilagodite četkicu sopstvenim potrebama. Nisu sve četkice iste mekoće, nemaju sve istu glavu, a svaka četkica ima različita vlakna.

Preventivom protiv upala desni i brojih drugih oboljenja

Svakako da je redovno održavanje oralne higijene i poseta stomatologu preventiva za pojavu pojedinih bolesti poput pojave karijesa na zubima, paradontopatije, ali i upala desni i drugih bolesti zuba. Zato adekvatnom četkicom i pastom za zube uz svakodnevnu brigu predupredite pojavu brojnih oboljenja.

cetkica-za-zube

Prva i osnovna stvar na koju treba da obratite pažnju kada birate četkicu jeste njena veličina. Neophodno je da glava četkice bude srednje veličine, jer ako je glava veća nećete moći da očistite lepo sve zube, posebno kutnjake. Da biste lepo očistiti celu površinu usne duplje, izaberite dovoljno dugačku četkicu i onda nećete imati problema sa ostacima hrane koji se talože, kasnije razgrađaju i utiču da pojavu nekih oboljenja zuba ili dovode do upale desni.

Imajući u vidu da postoje četkice različite mekoće i da u prodaji možete naći mekane, srednje i tvrđe, mekoću četkice prilagodite samoj usnoj duplji i problemima, ukoliko patite od upala desni i sličnih bolesti kada su zubi u pitanju. Svakako se preporučuje da deca koriste mekane četkice, jer su im zubi i desni osetljiviji, baš kao i starije osobe, a da se savetuje osobama sa zdravim i jakim zubima da koriste tvrđe četkice. Najčešće se prodaju tvrde četkice, iako to i nije preporuka stomatologa. Budite pažljivi sa tvrdim četkicama, jer ukoliko niste dovoljno pažljivi može doći do oštećenja zubne gleđi ili do upala desni, jer su nekada desni jako osetljive.

Važno je vlakno četkice

Kada govorimo o materijalu vlakna na četkici, treba imati na umu da su svakako prirodna vlakna najbolja, a da se ipak u prodaji najpre mogu naći četkice za zube koje imaju veštačka vlakna i koje su plastične. Ipak, pored ručnih mogu se na tržištu kupiti i električne četkice, a da biste decu animirali kako bi redovno održavali oralnu higijenu, jedan od načina jeste pranje zuba električnom četkicom. Njena prednost je u tome što bolje čisti zube od ručnih, ali se ipak ručne i dalje više kupuju. Jako je važno da adekvatno rukujete električnom četkicom, jer pravi pokreti učiniće da otklonite ostatke hrane i očuvate oralnu higijenu,a samim tim sprečite brojne bolesti poput upala desni, krvarenja i paradontopatije.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *