KAKO NIKADA NEĆETE DOBITI KARIJES?

Koji je razlog zašto odlazite kod zubara? To je dobro pitanje, a postoje više odgovora koje će pokušati da nam daju zaposleni stomatološkoj ordinaciji Panakeia.  Jedan od najčešćih i nažalost najtačniji, jeste to što imamo neki problem. Svakako bi najpoželjniji razlog zašto posećujemo stomatologiju, bila kontrola to jest, kontrolni pregled, jer to zapravo znači, da mi vodimo računa o zdravlju zuba i kada nemamo problem. U tom slučaju bi imali najviše koristi od odlaska zubaru. Kad suštiski gledamo zašto nam je potrebna stomatologija, u osnovi svega su neke naše navike u ishrani. Činjenica je, da je savremeni čovek uveliko promenio način ishrane, jer nekada davno su, u našoj ishrani, dominirale sirove namirnice ( pre svega voće i povrće ) sa nimalo, ili vrlo malo šećera, a danas je situacija potpuno drugačija. Danas mi, gotovo da ne koristimo ništa sirovo, a pri tom unosimo ogromne količine šećera, čak i u onim namirnicama za koje ne znamo da ih sadrže. I upravo je ta promena ishrane dovela do toga, da oboljenje zuba poznato kao karijes, bude najčešće oboljenje od kojeg pati savremeni čovek.

ŠTA JE TO KARIJES?

U osnovi stomatologije, karijes je bolest! I to – infektivna bolest! Prouzrokuju je određene bakterije u našim ustima ( gde prirodno žive ), tačno se zna i koje. Prema tome, prema karijesu se i treba odnositi na taj način. Kada bi imali problem na jednom prstu, mi bismo se obratili lekaru. Tako isto treba i tretirati karijes na jednom od zuba, nikako ignorisati, već sprečiti dalje širenje. Činjenica je da na neke stvari koje mi vidimo na sebi, brže reagujemo, a toliko olako shvatamo karijes i mogućnost da izgubimo zub zbog njega.

KAKO KARIJES PREPOZNATI?

Postoje li neki pokazatelji karijesa, pre bola? To je i razlog zašto mi imamo probleme sa zubima, a ne reagujemo. Hrana koju mi konzumiramo je meka i lepljiva i kao takva, lako se lepi na zub, a vrlo teško se čisti. Na tim naslagama, na zubima se, zapravo, talože bakterije. One se razvijaju tako što uzimaju šećer sa naslaga, a pri tom proizvode kiseline. Te kiseline razaraju zubno tkivo i na taj način nastaju šupljine. Ono što je problematično u svemu tome i što nam stvara probleme sa zubima, jeste to što treba dosta vremena da prođe da mi osetimo prvi problem koji imamo sa zubima, iz razloga što je gleđ ( površinski sloj zuba ) potpuno ne osetljiva na bol. Dakle, mi imamo karijes u gleđi, mi još uvek ništa ne osećamo. Ta faza može da traje i nekoliko godina, dugo može da se bolest razvija, a da mi uopšte ni ne znamo. Zato je vrlo bitna stomatologija, gde mi trebamo posećivati zubare koji će to identifikovati. U toj fazi, svaka popravka je apsolutno bezbolna. Tek nakon nekoliko godina ( nekada više i od 5 ), kada karijes prodre dublje u zubno tkivo, mi osetimo bol, po prvi put, pre svega osetimo hladno i slatko.

Znači, karijes ćemo lečiti samo tako, što ćemo redovno obilaziti stomatologa i što ćemo preventivno pregledati zube, da ne čekamo da nas zabole. Zato sve te neprijatnosti, koje osetimo kada samo pomislimo na stomatologa, potiču iz našeg odugovlačenja u odlasku zubaru i što smo dozvolili da to oboljenje odmakne suviše daleko, kada već pravi ozbiljne probleme.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *