KAKO POMOĆI DETETU KOJE KAŠLJE?

Ono što je važno, što prvo pedijatri pitaju roditelje je, vrsta kašlja – da li je kašalj suv ili je produktivan, ili je po tipu laveža psa. Takođe je važno koliko kašalj traje – da li nekoliko dana ili nekoliko nedelja i važan je intezitet kašlja, da li je samo nekoliko puta dnevno ( u vidu nekog kašljucanja ), ili postoje napadi kašlja sa gušenjem. Svi ovi podaci govore pedijatru o kojoj bolesti je reč, a u većini slučajeva, definitivnu dijagnozu postavljaju slušanjem stetoskopom pluća.

VRSTE KAŠLJA

Kod većine bolesti, kašalj je prvo suv, nadražajan, pa se pretvara u produktivnan, gde se čuje veća količina sekreta pri disanju i kašljanju, a starije dete može da iskašlje sekret. Ukoliko je reč o suvom kašlju, to je često znak zapaljenja grla, pa se mogu primenjivati i oralni rastvori ili sprejevi. U upornim slučajevima se koriste lekovi koji sprečavaju kašalj, međutim sirup za kašalj može da se primeni samo na deci starijoj od 2 godine, a imaju relativno česta ne željena dejstva ( vrtoglavica, pospanost, mučnina ). Kod dece se više koriste lekovi iz grupe sekretolitika ( mukolitika ). Ti lekovi rastvaraju sekret koji dete iskašlje, ili ga proguta i izbaci putem stolice. Odlični su za produktivan, zreo kašalj. Najbolje je koristiti prirodne sirupe za kašalj, koji sadrže lekovito bilje ili prave sekretolitike, a kod najmlađih, mogu da se koriste gelovi koji se nanose na grudni koš, obično pre spavanja i tako umiruju kašalj. Produktivan kašalj je obično posledica sekreta iz nosa, niz zadnjeg zida grla i zbog toga obavezno treba uključiti i lekove koji smanjuju sekreciju u nosu. Međutim, ukoliko je sekrecija velika, ona će bukvalno zapušiti disajne puteve, posebno kod najmlađih i dovesti do zapaljenja donjih disajnih puteva tj. bronhitisa. Bronhitis odlikuju napadi kašlja koji se javljaju kada dete legne ( u toku spavanja ), ili pri buđenju ujutru. Može biti praćen povišenom temperaturom, otežanim disanjem, ili u težim slučajevima i gušenjem, a roditelji čuju škripanje ili zviždanje pri disanju. Bronhitis se leči inhalacijama, a u težim slučajevima i antibioticima. 

Usled virusne infekcije koja napada gornje disajne puteve, dolazi do suženja grkljana ili dušnika, a kašalj nastaje naglo, obično u toku noći, dete se bori za vazduh i kašlje isprekidano sa izvesnim prizvukom metala, mada ga mnogi opisuju kao lavež psa. Isto se leči inhalacijama, ali i drugim lekovima u odnosu na bronhitis. Koristan savet je da roditelji, pre nego što odu kod pedijatra, dete kupaju toplom kupkom, jer ta topla para vlaži disajne puteve. U toku sezone grejanja, dobro je imati u kući ovlaživače vazduha, a deci davati što više tečnosti, koja donekla može da rastvori sekret. U toku kašlja, pomažu topli napici – čaj, karamelizovano mleko.

DOMAĆI SIRUP ZA KAŠALJ

Za izradu ovog sirupa za kašalj i iskašljavanje, potrebno vam je – kašika žalfije, kašika korena belog sleza, 200 g crvenog luka, 200 g meda, 5 dl vode. U šerpu stavite sve sastojke, osim meda. Kuvati na laganoj vatri 10-15 minuta, od početka ključanja. Kad ste sklonili sa vatre, procedite tečnost. Ponovo vratite do ključanja i mešajte med, pa nastvite da kuvate 5-10 minuta, na laganoj vatri. Kad je sirup za kašalj gotov sa kuvanjem, sipajte ga u neku teglu i čuvajte ga u frižideru. Iskoristite ga kroz 8-10 dana. Dobijeni sirup uzimajte 4-5 puta dnevno po 1-2 supene kašike. Uvek možete više!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *