Koje tajne čuvaju parfemi za žene?

Mirisna nota koju nosi omiljeni parfem je čarobna formula koja dopunjuje lepotu i ženstvenost žene. Svaka žena prema svom karakteru bira mirisnu notu koja joj najviše odgovara. Sposobne, odvažne i hrabre privlače parfemi za žene jačeg mirisa, dok se žene mirnijeg karaktera odlučuju za sladunjave parfeme. I jedne i druge u izboru parfema polaze sa istim osećajem: Lep miris u svakoj prilici. 

Tajna prirodnih mirisnih nota koje kriju omiljeni parfemi za žene

Mnoštvo tajni se krije u svetu ženskih parfema. Eskluzivni sastojci od kojih nastaju omiljeni parfemi za žene su prekriveni velikim velom tajne. Parfemske kuće ljubomorno čuvaju recepturu za omiljene ženske parfeme. Nekada su se parfemi pravili isključivo od prirodnih biljnih sastojaka. Masovna proizvodnja je uslovila da prirodni sastojci budu zamenjeni veštačkim ekvivalentima.

Korišćenje veštačkih sastojaka je mnogo jeftinije, proizvodnja parfema je jeftinija, mada, parfem od takvih sastojaka nije kvalitetan..  Postoji nekoliko ekskluzivnih prirodnih mirisnih nota koje se javljaju u sastavima omiljenih ženskih parfema: jasmin, vanila, šafran, lavanda i sandalovina.  Ovakav spisak sastojaka ukazuje na to da parfemi ne razlikuju polove, tako je jedan od traženih sastojaka ženskih parfema sandalovina, koja je tipično muška mirisna nota. Žene obožavaju muške parfeme i koriste čak trećinu poznatih muških parfema. 

Tajna nanošenja parfema za žene

Žene obožavaju postojane parfeme, to ne znači da iz tog razloga treba da ih prskaju svaki čas. Dovoljno je da se parfem nanese na pulsirajuće tačke na telu, odatle se on emituje prirodnim putem u ritmu otkucaja srca. Parfem žena treba da nanese tamo gde najjače osećaju puls: unutrašnja strana zglobova šake, unutrašnjost lakta, u korenu vrata i iza uha. Jedna od ustaljenih navika žena je da parfem utrljavaju u kožu zglobova.

Parfeme ne treba utrljavati zato što dolazi do neprirodnog intenzivnog mešanja eteričnih ulja i mirisa kože, u tom mešanju parfem izgubi svoj originalni miris. Svaki parfem ima svoju prirodnu projekciju mirisa, iz tog razloga se ne insistira na povezivanju sa kožom, nego se pusti da se prirodno spoje. Žene se nekada prevare i nanesu parfem na kosu. Posle parfinisanja kosa miriše lepše i zanosnije, ali je i suvlja zbog alkohola koji sadrži parfem. 

Zbog čega isti parfemi za žene različito mirišu?

Žene različito reaguju na isti parfem. Reakcija kože zavisi od njenog tipa, toplote tela, hormonskog statusa, neke žene se više znoje pa se taj miris meša sa mirisom parfema. Tip kože je presudan za miris parfema. Većina mirisnih nota na kojima se baziraju parfemi za žene izraženija je i postojanija na masnoj koži. Jaki i intenzivni parfemi se na masnoj koži mogu pretvoriti u pravu bujicu mirisa.    Za suvu kožu važi da ubija miris parfema. Na suvoj koži miris istog parfema deluje blaže, čini se kao da je razvodnjen.

Suva koža treba da se hidrira pre nanošenja parfema, miris će na hidriranoj koži biti intenzivniji i postojaniji. Miris parfema na koži zavisi i od ishrane. Mamirnice poput belog luka, brokolija i crvenog mesa na kožu ostavljaju miris koji u kombinaciji sa parfemima deluje kiselo. Alkohol i cigarete u telu izazivaju dehidrataciju, a to značajno utiče na miris parfema i smanjuje mu intenzitet. 

Kako parfemi utiču na raspoloženje žene?

Snaga mirisa jako utiče na naše raspoloženje zato što je čulo mirisa direktno povezano sa centrom za obradu osećanja i emocija u mozgu. Zbog procesa u mozgu mirisi su sposobni da odmah pokrenu neke emocije. Ukoliko je stvorena asocijativna veza izmedju mirisa i osećanja, čim žena namiriše omiljeni parfem, emotivno pamćenje se aktivira i mozak joj šalje emotivni odgovor.

Kad žena želi da poboljša raspoloženje treba da se naparfemiše mirisom koji je podseća na neke lepe dogadjaje i bolja vremena. Mirisi povezuju i sa lošim sećanjima, zato se izbegavaju oni koji su korišćeni u nekim lošim danima, poput pandemijskih, na primer. 

Rok trajanja parfema za žene

Dok su u zatvorenoj bočici parfemi nemaju vek trajanja. Nakon otvaranja bočice počinje njihov životni vek. Za materijalne stvari je karakteristično da tokom godina menjaju svojstva. I za parfeme važi da tokom godina menjaju svoj miris, postepeno gubeći originalnost mirisne note. Postojanost mirisa zavisi od načina na koji se čuva parfem u bočici. Svetlo je najopasnija za vek trajanja parfema. Vidljiva svetlost ima dovoljnu energiju da pokida hemijske veze mirisnih molekula.

Dovoljno je da samo nedelju dana bude izložen jakom svetlu i da ostane neupotrebljiv. Parfem koji se čuva u mraku traje jako dugo, može trajati čitav životni vek jedne žene. Parfemi se najbolje čuvaju u kutijama u fiokama. Parfemi se ne čuvaju u kupatilu zato što su tu izloženi toploti koja je velika opasnost za trajanje parfema. Žena parfem treba da čuva u sobi gde se svakog jutra sprema za posao, na suvom, mračnom i hladnom mestu. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *