Koliko zaista znamo o ešerihiji koli?

Ešerihija koli je uobičajena bakterija koja je stanovnik ljudskog organizma. Živi u crevima, a njen najveći broj je u debelom crevu. Kada se nađe u drugim organima ona pravi štetu i izaziva različite infekcije.

Da li je opasna ešerihija? Kako je izbeći? Kako izgleda lečenje? 

Puno je dilema i neproverenih lekova. Nastavite sa čitanjem i saznajte sve detalje na jednom mestu.

Kako ešerihija stvara probleme?

Put prenošenja ešerihije koli iz creva do drugih organa može biti različit, preko neopranog voća i povrća, seksualnim odnosom, nedovoljnom ličnom higijenom… 

Iako je teško utvrditi puteve prenošenja, jedno je sigurno – kada se nađe na pogrešnom mestu brzo se razmnožava i opstaje čak i u sredinama koje nemaju izvor kiseonika pa je zato može biti i u organima za varenje i urinarnom traktu i uopšteno svuda gde se može naći.

Pored upornih tegoba može izazvati sepsu, meningitis i upalu pluća što znači da je jako važno otkriti je na vreme i lečiti pravilno.

Simptomi infekcije ešerihijom

Kada se ešerihija razmnoži organizam pokušava da se izbori sa bakterijskom infekcijom i podiže temperaturu što je praćeno uz malaksalost i drhtavicu

Kada je prisutna u mokraćnim kanalima izaziva otežano i bolno mokrenje, a u organima za varenje izaziva proliv, povraćanje i mučninu.

U prvom momentu kada se jave neki od simptoma teško ih je razlikovati od drugih virusnih prehlada i bolesti, ali ešerihija koli će ostati uporna i stvarati sve veće probleme pa će biti neminovno da se poseti doktor i otkrije o kakvom problemu je reč. 

Prevencija i lečenje 

Pojačana higijena je prvi korak i trebalo bi je sprovoditi kada god postoji doticanje javnih površina ili kada se ostvari kontakt sa osobama koje već ima tegobe. 

Genitalne regije se brišu od napred ka nazad da se ne bi ešerihija prenela iz debelog creva do mokraćnih puteva i ovo je izuzetno važno za žene i žensku decu jer od urinarnih infekcija mogu patiti čak i bebe.

Ako se potvrdi postojanje bakterijske infekcije ešerihijom koli lečenje je dugotrajno i podrazumeva kombinovanu terapiju.

Antibiotici ne uništavaju ešerihiju pa se ona stalno vraća i biva sve otpornija. 

Prvi korak u lečenju jeste podizanje imunog sistema kroz unos prirodnih suplemenata i vitamina što će dugoročno pomoći da se telo izbori sa infekcijom. Dosta tečnosti i čajevi poput brusnice, peršuna, hajdučke trave, uvinog čaja…mogu da pomognu da se smanji broj bakterija, a preostale unište klasičnim lekovima.

Iz ishrane treba izbaciti grickalice, slatkiše, gazirane napitke jer to uzrokuje pojačavanje kiselosti u organizmu, a to je sredina koju ešerihija voli. 

Vitamini A, lako varljivo povrće, vlaknasta hrana je ono što treba uvesti tokom perioda lečenje i to će sigurno pomoći da se uspostavi dobra crevna flora, a antibiotici efikasnije odrade svoj posao.

Ešerihija koli je jedna od upornijih bakterija koje izazivaju dugoročne infekcije kada opadne naš imunitet. Pobrinite se da on ojača, a uz antibiotike unosite čajeve i biljne preparate koji smanjuju broj bakterija u organizmu i podstiču oporavak.

To je jedini, danas poznat način za tretiranje i uz malo upornosti bolest će brzo biti iza vas.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *