Kućna apoteka: bez čega ne može

Da li postoji dom koji nema jednu određenu fioku, korpu ili neseser koji nije uvek pun lekova I drugih medicinskih proizvoda? Čini se da ne, jer imali u kući nekoga sa hroničnim oboljenjima ili ne, jednostavno je navika da kućna apoteka uvek bude snadbevena i da se određeni medikamenti drže u njoj, jer se ne zna kada mogu da zatrebaju. Naravno, pored medikamenata bi uvek trebalo imati zavoja, joda, alkohola, nekog praškastog proizvoda za suzbijanje krvarenja spoljašnjeg, jer su povredesastavni deo života, ali danas ipak govorimo o lekovima bez kojih ne smete nikada ostati.

Antipiretici

Najosnovniji lek koji je potreban svakoj kući jeste neki antipiretik. Uglavnom su to lekovi na bazi paracetamola i ibuprofena, kao glavni u borbi protiv povišene telesne temperature. Važno je da imate uvek jedan od ova dva leka, jer pored snižavanja telesne temperature, utiču i na ublažavanje slabijih do srednjih bolova. Ukoliko imate decu kod kuće bitno je da neki od ova dva leka imate u formi sirupa, ali da uvek vodite računa o datumu kada je sirup otvoren, jer se uglavnom od tog dana računa 30 dana upotrebe, nakon čega sirup više nije bezbedan za korišćenje.

Analgetici

Gde su antipiretici, tu su i analgetici. Bilo koji da imate pomoći će u određenom trenutku kada zabole glava, neki deo tela, zub, jer su oni glavni u borbi protiv bolova različitih vrsta. Analgetici se mogu uzimati kod svih vrsta bolova, bez obzira na njihov uzrok, posebno je važno imati ih u toku noći ili situacijama kada niste u mogućnosti da odmah stignete do bolnice i lekara.

Antireumatici

Kod sportista, starijih osoba, osoba koje provode dosta vremena na nogama ili dosta vremena sedeći, česti su bolovi u mišićima, zglobovima, kostima… Iz tog razloga je od velike važnosti da kod sebe i u svom domu uvek imate neki od antireumatika koji vam pomažu da blokirate bol koji uglavnom onemogućava normalno funkcionisanje. Važno je znati da nijedan antireumatik ne može da vas izleči, već da to rade lekari uz pomoć njih, ali i primene brojnih drugih terapija. Zato nemojte nikako odlagati odlazak lekaru u momentu kada lek deluje i bol popusti.

Probiotici

Kada se koriste antibiotici, drugi lekovi koji su usmereni ka lečenju hroničnih bolesti, kada se menja klima, te zbog brojnih drugih razloga, stomak ume burno da reaguje, pa da dođe kako do opstipacije, tako i dijareje koja brzo dovodi do dehidratacije. Zato je važno da u domu uvek imate neki probiotik koji će crevnu floru dovesti u red, a samim tim sprečiti probleme poput pomenutih.

Dodaci ishrani

Prethodni meseci pokazali su da je od presudne važnosti za kvalitetan život jak imuni sistem koji se jača na brojne načine, od fizičke aktivnosti, preko zdravih navika u životu, pa sve do balansirane i umerene ishrane. Onda kada se ishranom ne mogu organizmu obezbediti sve hranljive materije poput vitamina, minerala, određenih amino kiselina, tu stupaciju suplementi, odnosno dodaci ishrani. Najčešće su to vitamin C, cink, selen, vitamin D, kao najpotrebniji za stabilan i jak imunitet, ali uz dogovor sa lekarom mogu se naći i drugi suplementi. One osnovne je svakako važno imati uvek u kući i piti ih, posebno u periodima kada je aktuelan sezonski grip i česte prehlade kašalj kod dece.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *