Metode vantelesne oplodnje

 

Mnogi mladi bračni parovi ne uspevaju da započnu trudnoću prirodnim putem. Zbog toga se odlučuju za vantelesnu oplodnju.

Ako i posle godinu dana pokušaja da ostanete u drugom stanju u tome ne uspete, lekari će posumnjati na sterilitet. 

Različiti su razlozi koji sprečavaju da dođe do začeća. Oni se mogu javiti kako kod žena, tako i kod muškaraca. Kod žena su najčešći razlozi hormonalni disbalans, oštećeni ili blokirani jajovodi i endometrioza, a kod muškaraca nizak broj  ili izostanak spermatozoida, kao i slab kvalitet spermatozoida. Postoje i slučajevi kada uzrok steriliteta nije poznat.

 

Više je metoda vantelesne oplodnje:

  • Klasičan IVF
  • ICSI – intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida
  • IVM – in vitro maturaciju jajnih ćelija
  • MICSI – poseban metod izbora spermatozoida morfološkim pregledom pod velikim uvećanjem
  • PICSI – izbor spermatozoida na osnovu testa hijaluronidaze
  • TESE – tehnike biopsije i ekstrakcije spermatozoida iz testisa u slučajevima kada ih nema u ejakulatu

 

Metode koje se najčešće primenjuju su klasičan IVF i ICSI – intracitoplazmatskua injekcija spermatozoida.

 

Klasičan IVF

Ova metoda je embriološka tehnika oplodnje. Fertilizacija jajne ćelije se izvodi tako što embriolog ostavlja jajnu ćeliju u odgovarajuću posudu u adekvatno okruženje i u koncetratu spermatozoida. Taj koncentrat potom spontano oplodi jajnu ćeliju.

Prednost ovog postupka je u tome što on potencira i omogućava da najpotentniji spermatozoid oplodi jajnu ćeliju u ovim laboratorijskim uslovima. Klasičan IVF se primenjuje kada ne postoji teži poremećaj spermograma.

Nakon fertilizacije, formirani embrioni se razvijaju od 3 do 5 dana pre nego što se prebace u matericu. Embrion se u tom periodu razvija u laboratoriji u inkubatoru.

 

ICSI – intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida

U ovoj metodi jedan spermatozoid se direktno ubrizgava u jajnu ćeliju, za razliku od 

IVF metode u kojoj se kombinuje više spermatozoida sa jajnim ćelijama.

ICSI odnosno intracitoplazmatska injekcija spermatozoida, je tehnika oplodnje jajne ćelije, pri kojoj se jedan spermatozoid direktno ubrizgava u citoplazmu jajne ćelije i na taj način dolazi do oplodnje i nastanka embriona.

Ova metoda je posebno pogodna kada je kod parova uzrok neplodnosti muška neplodnost. Metoda je razvijena 1991. godine. Klasični IVF postupak je do tada davao loše rezultate u ovakvim slučajevima. Prednost ove metode je u tome što nije potrebno da se obezbedi veliki broj spermatozoida.

Pojedini lekari su prešli standardno na ovu metodu, pritom ne primenjujući više IVF. Ipak, savetuje se primena IVF metode, upravo jer se na taj način omogućava prirodna selekcija najboljeg spermatozoida.

 

Pre postupka

Svi parovi koji su kandidati za vantelesnu oplodnju treba da znaju da samom postupku prethode brojni pregledi, testiranja i analize. Možete očekivati brojne detaljne ultrazvučne preglede, hormonske testove i sl.

Na osnovu svih rezultata lekari formiraju krajnje mišljenje i sačinjavaju predlog za primenu najadekvatnijeg postupka vantelesne oplodnje. Predlozi se donose za svaki par ponaosob u odnosu na dobijene rezultate pregleda i analiza. Na osnovu njih se predlaže i čitav postupak koji se smatra najboljim.

Plan svake terapije se pravi za svakoga posebno, odnosno za specifičan par u celini. Mnogobrojni faktori i dobijani rezultati se uzimaju u obzir, a potrebno je da izdvojite i uložite dosta vremena.

Zato, naoružajte se čeličnim strpljenjem i pozitivnom energijom i očekujte srećan ishod.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *