Motori za kapije: Kako odabrati odgovarajući?

Klizne kapije u poslednje vreme su jako popularne i to ne samo u velikim i važnim firmama, kompanijama ili pak na autobuskim stanicama, već se sve više “običnih” ljudi odlučuje da ugradi kliznu kapiju kako bi prolazak automobila bio što jednostavniji, a celokupan postupak znatno praktičniji. 

Bez obzira na to koji je razlog za odabir kliznih kapija, znajte da su kod njih najvažniji motori za kapije. 

Kako napraviti dobar izbor?

Kada su u pitanju motori za kapije, njihov izbor zavisi od dve komponente – težine kapije i učestalosti korišćenja, pri čemu je potrebno voditi računa o tome da klizna kapija bude pravilno postavljena, a da njeni točkići budu jaki i kvalitetni. Ovo je jako važno zbog instalacije motora.

Da bi motori za kapije uopšte bili funkcionalni i da bi uopšte bilo moguće ugraditi ih, važno je da kapija radi savršeno – mora da se kreće celim putem glatko, bez kočenja ili zapinjanja. 

Motori za kapije se prozvode u skladu sa različitim težinama kapija – pravilo je da motor za kapiju bude jači od težine same kapije. Primera radi, ukoliko je vaša kapija teška 300 kilograma, treba da odaberete jači motor za kapije od onog koji je namenjen kapijama težine do 300 kilograma. Jačina motora je u ovom slučaju važna ne samo zbog rada klizne kapije na adekvatan način, već i zbog dugotrajnosti samog motora. Ulaganje je veliko, zato je važno da napravite dobar izbor kako ne biste morali da već nakon nekoliko meseci menjate celokupan sistem. Razume se, čak i kada sve radi “pod konac”, ne zaboravite da redovno proveravate i po potrebi servisirate kliznu kapiju i njen motor. Dakle, da zaključimo – ukoliko ste u dilemi, uvek birajte jače motore za kapije!

Nakon što smo rešili pitanje težine kapije i jačine potrebnog motora, hajde da se pozabavimo i učestalošću korišćenja, kao još jedne važne stavke kada su motori za kapije u pitanju. 

Svaki električni motor ima određenu učestalost korišćenja koja se odnosi na to koliko vremena u toku jednog sata motor može nesmetano da radi. Recimo, motor od 220V ima malu učestalost korišćenja te se najčešće koristi za privatne posede ili mali broj korisnika. Ukoliko situcija nije takva, motori za kapije treba da budu jači, odnosno da imaju veću učestalost korišćenja. 

Problem sa motorima generalno jeste taj što lako dolazi do pregrevanja, naročito kada su temperature visoke, te se u tom slučaju aktivira zaštita od pregrevanja pa motor neće moći da radi dok se ne ohladi. Ovakva termo zaštita se obično aktivira na 130-150 stepeni. Iako nije reč o malom broju, neki motori za kapije dostižu ovu temperaturu za jako kratko vreme. 

Upravo zato, predlažemo vam da uložite u niskonaponski 24V dc motor koji se pokazao kao jako izdržljiv, uz gotovo nemogućnost pregrevanja. Ipak, bađ zato što su kvalitetni, dc motori za kapije mogu da budu nešto skuplji, ali uz malo sreće moguće ih je pronaći i po ceni motora od 220V. 

Savet za kraj

Pre nego što se upustite u automatizaciju kapije, dobro se raspitajte o svim opcijama i mogućnostima, kao što su motori za kapije, cantrala, baterijsko napajanje, učestalost korišćenja i druge stavke koje su važne baš za vas. Svako ima drugačije iskustvo i time se uvek treba i voditi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *