Nekoliko saveta za vožnju automobila tokom zime

Zima donosi izazove vozačima širom sveta, postavljajući dodatne zahteve kako na vozače, tako i na njihova vozila. Sa snegom, ledom i niskim temperaturama, važno je prilagoditi se uslovima na putu kako biste očuvali bezbednost prilikom vožnje. 

U nastavku ćemo istražiti nekoliko saveta koji će vam pomoći da sigurno upravljate automobilom tokom zimskih meseci.

Montaža zimskih guma

Zimske gume su neophodne za svako vozilo kako bi se osigurala maksimalna sigurnost tokom hladnih meseci. Zimske gume su posebno dizajnirane da se nose sa niskim temperaturama, snegom, i ledom, pružajući bolju vuču i kontrolu u uslovima koji su karakteristični za zimsku sezonu.

Prva važna stvar je pravilan odabir veličine zimskih guma. Vozači često čine grešku zanemarujući dimenzije guma koje su optimalne za njihovo vozilo. Saznajte na vreme koje su dimenzije felne na vašem vozilu, kako bi vam kupovina zimskih guma bila lakša i kako ne biste dočekali zimu nespremni. 

Takođe, važno je odabrati gume koje su u skladu s preporukama proizvođača vozila, jer neadekvatne gume mogu uticati na rad sistema poput ABS-a i ESP-a.

Pored toga, potrebno je da na vreme montirate zimske gume. Preporučuje se da zimske gume budu montirane čim temperatura padne ispod određene granice, obično oko 7 stepeni Celzijusa. Kako zbog sigurnosti, ali takođe i zbog zakona koji naglašava da je potrebno da automobil ima montirane zimske gume već od 1. novembra, pa sve do 1. aprila.

Montaža zimskih guma može se obaviti u specijalizovanim servisima ili samostalno kod kuće uz pravilne alate. Postavljanje guma u skladu s preporukama proizvođača i pridržavanje preporučenog pritiska u gumama takođe su važni u procesu montaže.

Pravilna montaža zimskih guma nije samo preventivna mera, to je investicija u bezbednost i performanse vašeg vozila tokom zimske sezone.

Tehnike vožnje prilagođene zimskim uslovima

Vožnja tokom zime zahteva specifične tehnike kako bi se očuvala bezbednost i kontrola nad vozilom. Zimske nepogode, poput snega i leda, stvaraju izazovne uslove na putevima posebno za ljubitelje žustrije vožnje i fanatike automobilizma, zahtevajući od vozača da prilagode svoj stil vožnje kako bi smanjili rizik od nezgoda.

Pravilno kočenje pri zimskim uslovima je obavezno kako zbog vaše, tako i zbog sigurnosti vozila koje se nalazi ispred vas. Umesto naglog pritiskanja kočnice, preporučuje se pritisak na pedalu kočnice ravnomernim intenzitetom

Ovo sprečava blokiranje točkova, omogućavajući vozaču da zadrži kontrolu nad vozilom čak i na klizavim površinama. U situacijama gde je dostupan, ABS (Anti-lock Braking System) je izuzetno pogodan i značajan kada je u pitanju održavanje stabilnosti vozila tokom kočenja u saobraćaju.

Ubrzanje treba biti postepeno, izbegavajući naglo pritiskanje gasa kako bi se izbeglo proklizavanje točkova. Kada se pokrećete iz mesta na klizavoj površini, pokušajte da postignete postepeno ubrzanje kako biste očuvali trakciju.

Upravljanje vozilom takođe zahteva posebne veštine tokom zimskih meseci. Povećana razdaljina između vozila omogućava duže vreme reakcije u slučaju nepredviđenih događaja. Pravilno vođenje i održavanje vozila u sredini trake, kao i izbegavanje naglih pokreta, smanjuju rizik od klizanja i nezgoda.

Vožnja tokom zime može biti izazov, ali primena pravilnih tehnika omogućava vozačima da ostanu sigurni na putu čak i kada su loši uslovi.

Pravilna priprema vozila

Pravilna priprema vozila za zimske uslove uključuje niz koraka, počevši od redovnog održavanja. Periodični pregledi motora, kočnica, sistema za osvetljenje i drugih komponenti smanjuju rizik od kvarova usred zimske sezone.

Jedna od ključnih tačaka pri pripremi vozila za zimu je provera akumulatora. Hladnoća može značajno smanjiti kapacitet akumulatora, pa je važno proveriti nivo tečnosti i eventualno zameniti akumulator ako je potrebno. Funkcionalnost sistema punjenja je takođe bitno kako bi se sprečile neželjene situacije na putu.

Osim toga, provera nivoa tečnosti poput antifriza, tečnosti za pranje stakala i ulja je obavezna u pravilnom održavanju performansi vozila. Antifriz štiti sistem za hlađenje od smrzavanja i korozije. Redovna zamena ovih tečnosti preporučuje se kako bi se očuvala efikasnost sistema i produžio vek trajanja vašeg vozila.

Pravilna priprema vozila uključuje proveru sistema za grejanje i defrostera. Funkcionalan sistem za grejanje ne samo da pruža udobnost tokom vožnje, već takođe pomaže u održavanju optimalne temperature motora. 

Pravilna priprema vozila za zimu ne samo da će vam obezbediti sigurnost, već će produžiti životni vek vozila, čineći to investicijom u dugoročnu pouzdanost.

Oprema za hitne slučajeve u vozilu

Nepredviđeni problemi, kao što su kvarovi ili situacije poput zaglavljivanja u snegu, mogu se dogoditi, ali prava oprema može sprečiti neugodnost prilikom rešavanja problema.

Jedna od najvažnijih stavki zimske opreme je termo-deka koja pruža toplotu i može biti od vitalnog značaja u situacijama kada je potrebno čekati pomoć ili popraviti vozilo na hladnoći. Osim toga, termo-deka može biti korisna u hitnim slučajevima van vožnje, kao što su situacije u kojima je neophodno održati toplotu.

Takođe, alat za odstranjivanje snega i ledolomac omogućavaju vozačima da brzo i efikasno očiste vozilo od snega i leda, poboljšavajući vidljivost i smanjujući rizik od nesreća. Osim toga, lopatica za sneg može biti korisna ako se vozilo zaglavi u visokom snegu.

Uz ove stavke, pametno je imati i osnovni set prve pomoći u vozilu. Ovo uključuje flastere, dezinfekciono sredstvo i osnovne medicinske potrepštine koje mogu biti korisne u situacijama kada je brza medicinska pomoć neophodna.

Za još korisnih tekstova, pratite naš sajt!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *