Planirate da se bavite prevođenjem? Koji su trenutno jezici najaktuelniji?

Poznato vam je koliko je danas važno da posedujete znanje nekog stranog jezika kao i da je istinita ona čuvena izreka “koliko jezika znaš toliko vrediš”. Mnogi mladi danas, već od samog polaska u školu, ali i pre toga, otpočinju sa prvim saznanjima pojmova na engleskom jeziku.Kada govorimo o aktuelnim zanimanjima 21. veka, pored posla programera i generalno IT stručnjka, prevodioci su ti koji dobijaju sve više na popularnosti.  Poslednih nekoliko godina imamo rast u samoj ponudi ali i tražnji za sudskim tumačima. Jedan od razloga može biti aktuelna migracija naših državljana u druge zemlje u inostranstvu. Sve više je onih koji mogućnost za lepšim životom vide u nekoj od evropskih zemalja sa dobrim životnim standardom. 

Ako se osvrnemo na sam posao prevodioca i sudskih tumača, sigurno vas interesuje koji su to jezici koji se danas najviše traže kada je prevođenje u pitanju. U samom nastavku teksta prestavićemo vam “top tri” jezika koji su na samom vrhu liste popularnosti.

Engleski jezik zauzima počasno mesto br.1

Definitivno najpopularniji jezik, ne samo kod nas, već u čitavom svetu, jeste engleski jezik. Reč je zapadnogermanskom jeziku koje svoje poreklo vodi iz Engleske, a danas predstavlja službeni jezik mnogih država u svetu. Kada govorimo o njegovoj rasprostranjenosti, trenutno se nalazi na četvrtom mestu. Kineski, španski i hindu jezik zauzimaju mesto ispred njega ako posmatramo podatak koji jezici se danas najviše upotrebljavaju na svetskom nivou. 

Ipak, zbog globalnog delovanja engleskog jezika u mnogim sferama poput televizije, nauke i umetnosti, može se reći da je jedan od najuticajnijih i najtraženijih jezika. 

Danas, ukoliko aplicirate za neki posao, podrazumeva se da imate određeni nivo znanja engleskog jezika. Takođe, među samim prevodiocima, za ovaj jezik je najveća konkurencija. Tako da, da biste se izborili da imate što više posla i budete bolji od svojih konkurenata, morate kontinuirano učiti i nadograđivati svoje znanje. Trudite se da budete jedinstveni i originalni, ali prevashodno vrlo precizni i tačni u prevođenju kako bi se klijantela odlučila upravo za vaše usluge. 

Nemački jezik kao vicešampion

Odmah iza engleskog, po svojoj popularnosti kada je prevođenje u pitanju, na drugom mestu nalazi se nemački jezik. Najbitniji razlog zbog čega je došlo do ekspanzije tražnje za prevodiocima za ovaj svetski jezik jeste podatak da se iz godine u godine sve više povećava broj srpskih državljana koji trajno odlazi u Nemačku

Danas se nemački jezik uvodi u obrazovne sisteme, kako kod nas tako i u svetu. Takođe, mnogo mladih želi da se nakon završenog fakulteta zaposli u nekoj nemačkoj firmi koja nudi idealne uslove bilo da se radi o samim uslovima za rad ili ličnom dohotku. 

Sudski tumač za ruski jezik i njegove usluge su sve više tražene

Na samom vrhu liste kada je posao prevodioca u pitanju nalazi se ruski jezik. Veliki deo naše populacije odlazi u neke od gradova Rusije na privremeni rad. To praktično znači da je sudski tumač za ruski jezik jedno vrlo traženo zanimanje na našem području. 

Da bi mogli da odu u Rusiju i tamo borave neko vreme dok im ugovor poslodavca ne istekne, radnici moraju da imaju overenu celokupnu dokumentaciju. Za ove potrebe oni će morati da angažaju sudskog tumača koji će im nakon prevoda overiti sva dokumenta neophodna za odlazak i boravak u Rusiji. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *