Šta je potrebno za kućno gajenje cveća?

Neplanirano su topli dani doneli leto u novembru, još lepog uživanja u prirodi, parkovima i na terasama, gde je ugodjaj mnogo lepši ukoliko nas okružuju biljke i ukrasno drveće.

Ima onih kojima gajenje cveća ide od ruke, pa su im stanovi i terase prave male zelene oaze, ali ima i onih koji, ni uz puno ljubavi i brige, nikako ne uspevaju da sobne biljke održe u životu. Kao što je svaki čovek biće za sebe, tako je i svaka biljka za sebe, neke traže vlagu, neke ne vole vlagu, neko cveće voli svetlost, druge vrste vole senovita mesta, ono što je svim biljkama neophodno su kvalitetna zemlja, u zamenu za nju danas se mogu naći različiti supstrati za cveće.

Supstrati za cveće

Najvažniji elementi za uspešno gajenje sobnog cveća su supstrati za cveće, mešavina različitih tipova zemlje i minerala. Nije jednostavno i lako dobiti kvalitetan supstrat, da bi do njega došli iskusni baštovani mešaju različite vrste zemlje u različitim razmerama. Supstrati su važno zbog toga što je reč o vrlo sterilnim sastavima, u kojima nema semena korova i loših mikroorganizama. Ukoliko sobno cveće posadite u sterilisano okruženje supstrata, sigurno ćete joj obezbediti optimalnu količinu hranljivih materija. Supstrati za cveće koji se mogu kupiti cvećarama i specijalizovanim radnjama sa opremom za cveće, već su sterilisani i pripremljeni da u njih odmah možete da sadite ili presadjujete biljku.

Koji supstrat da koristite za presadjivanje biljaka?

Za uspešan razvoj biljaka, jedan od najvažnijih uslova je dobar izbor supstrata prilikom presadjivanja. Ne postoji univerzalni supstrat, za sve vrste biljaka, zato što različite vrste cveća traže različite podloge za gajenje, pa nije moguće naći univerzalni supstrat. Postoje specijalizovani supstrati za sobne biljke poput kaktusa, citrusa, muškatli. Možda je najbolje da sami pravite mešavinu za presadjivanje, samo što treba da znate da postoji proporcija po kojoj se mešaju sastojci za kvalitetnu zemlju za cveće, a ta proporcija uključuje 7 delova baštenske zemlje, 3 dela treseta i 2 dela peska, mada je mnogo bolje umesto peska koristiti perlit, zato što on povećava rastresitost zemlje.

Koje su karakteristike dobrih supstrata za cveće?

Ukoliko Vam je namera da pravilno negujete biljku i da Vaša biljka u saksijama bude zdrava, onda je neophodna da supstrat u koji je sadite ima sledeće karakteristike:

  • treba da dovoljno dugo zadržava vodu;
  • vazduh treba slobodno da struji kroz supstrat;
  • supstrat treba da ima dobre drenažne karakteristike;
  • vrlo je važna odgovarajuća Ph vrednost.

Sposobnost zadržavanja vode je veoma važna, zato što se supstrati u saksijama suše mnogo brže nego baštenska zemlja. Najčešći sastojak supstrata koji se može naći u prodaji je organski treset, koji može da zadrži mnogo vode. Dobar organski dodatak supstratima za cveće je kompost, odličan dodatak, ali nije dovoljan kao samostalan element za cveće. Neki supstrati za cveće kao što su tresetni i humusni supstrati zadržavaju vodu, ali često dolazi do toga da oni postaju sabijeni i teški, pa je potrebno dodavati neke lakše komponente poput perlita i vermikulita kako bi se prevazišao problem teškog supstrata za cveće.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *