Šta su releji?

Električne komponente koje se u savremenoj sutomatizaciji koriste nazivaju se releji. Imaju brojne prednosti, pa se zato najčešće upotrebljavaju, a glavna pogodnost ovih uređaja jeste što su otporni na ekstremne temperature pa mogu da rade in a +80 stepeni Celzijusovih in a -40 stepeni. Veoma su jednostavni za održavanje, a postoji nekoliko načina za klasifikaciju releja. Tako se, na primer, razlikuju releji snage, vremenski, pomoćni, industrijski, step releji. Iako ima veliki broj tipova releja, veliki je broj proizvođača koji releje izrađuju. Najpoznatije su kompanije Ningbo, Omroni, Iskra, Finder, Teledyne i drugi.

Princip rada releja

Prekidanje ili uspostavljanje strujnog kola moguće je zahvaljujući relejima,a a strujno kolo pomoću magneta otvara i zatvara strujne kontakte. Elektromagnet čini bakarna žica koja je namotana na železno jezgro. Kada struja kroz žicu teče onda je reč o primarnom strujnom kolu, dok magnetno polje nastaje oko elektromagneta koje privlači železnu kotvu. Na kotvi se nalaze električni kontakti, a pomoću njih se otvara ili zatvara strujni krug, tačnije sekundarno strujno kolo.

Kada se kroz elektromagnet prekine protok struje onda više elektromagnet ne privlači strujno kolo i vraća se u prvobitni položaj zahvaljujući opruzi. U tom slučaju dolazi do uspostavljanja ili prekidanja strujnog kola pomoću električnih kontakata, a od samog tipa kontakta zavisi kako će princip rada funkcionisati. 

Sastavni elementi releja

Ram, kotva i opruga čine sastavne elemente releja. Na ramu se nalazi elektromagnet koji železnu kotvu privlači u slučaju kada se na napajanje priključi. Pomoću kotve dolazi do prekidanja ili uspostavljanja električnih kontakata, a kada prestane da teče struja kroz elektromagnet, onda se kotva zahvaljujući opruzi vraća u početni položaj.

Vrste releja

Postoji nekoliko načina za klasifikaciju releja i releji se mogu podeliti u nekoliko različitih grupa, pa se danas pominju releji prema načinu napajanja i prema njihovoj funkciji. U posebnu grupu spadaju pomoćni i vremenski releji.  Prema svojoj funkciji, releji mogu biti u opštoj upotrebi, a razlikuju se i automobilski, telefinski, telegramski, indukcioni, strujni, frekventni, strujno-naponski i drugi.

Kod vremenskih releja je važno znati da oni imaju unapred podešeno kašnjenje prilikom isključivanja i uključivanja kontakata koji dovode signal za upravljanje. Prema načinu napajanju postoje obični, tj. neutralni i polarizovani elektromagnetski releji.

Kod običnih releja korva privlači elektromagnet od železa bez obzira u kojem smeru teče struja. Koriste i naizmeničnu i jednosmernu struju, dok kod polarizovanih releja koristi se stalni magnet, jer je osetljiv na jedan smer struje. Od izuzetnog je značaja kako će ovi releji biti povezani, jer se mora odrediti tačan polaritet napajanja.

Prednosti i mane releja

Releji imaju nekoliko značajnih prednosti, a pošto imaju važnu ulogu u automatizaciji, među najvažnijim prednostima jeste njihovo lako prilagođavanje različitim naponskim visinama. Karakteriše ih temperaturna nezavisnost, a visoki otpor postoji između isključenih kontakata. Jednostavni su za korišćenje, a galvansko razdvajanje postoji izmešu glavnog i upravljačkog električnog kola.

Releji poseduju i nekoliko mana, a jedna od njih jeste pojava šumova u slučajevima kada dođe do električnog zagađenja mreže. Zahtevaju mnogo prostora, a posebno su osetljivi na prljavštinu. Njihova brzina reagovanja kreće se između 3 i 17 ms.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *