Tužba za razvod braka

Ne kažu bez razloga mnogi koji su imali prilike da se razvedu da je mnogo bolja ta opcija, nego živeti u lošem braku. Naravno da uvek ima i onih ljudi, koji imaju sasvim drugačije mišljenje o toj temi. Pristalice su očuvanja braka, čak i po cenu nezadovoljstva supružnika, što se odražava na celokupnu porodicu, a na decu ponajviše. 

Ipak, nema nikakve sumnje da je razvod jedan od najstresnijih događaja u životu svakoga. Čak i ako bude sporazuman i ako su supružnici dovoljno zreli da kroz taj proces prođu koliko – toliko psihički neoštećeni i što je najvažnije, da zaštite decu, nema spora da se radi o stresnoj situaciji. 

Zato i nije dobra opcija tužba za razvod braka, već sporazumni razvod, jer je to možda jedini način da iz cele situacije i supružnici i deca koju imaju, izađu sa što manje posledica. 

Kada se podnosi ?

Uprkos činjenici da je u takvoj situaciji uvek bolja opcija da razvod bude sporazuman, postoje i situacije kada to jednostavno nije moguće. Upravo tada i jeste bitno da tužba za razvod braka bude predata na vreme, jer to znači da nije mogao da bude postignut dogovor oko razvoda između supružnika. 

Naravno da je i za njih i za njihovu decu uvek bolja prva opcija, odnosno sporazumni razvod braka. Ali ako to ipak nije slučaj, onda postoji drugačije rešenje. 

U principu, da bi tužba za razvod braka mogla da bude smatrana validnom, potrebno je da je sastavi stručno lice. U ovom slučaju advokat, koji je specijalizovan za porodično pravo, te koji ima iskustva u vođenju brakorazvodnih parnica. 

Vrlo je važno da tužba za razvod braka bude pravilno koncipirana, odnosno da njome bude sve obuhvaćeno. Sve to je naročito bitno u slučaju da u konkretnom braku postoje deca i to naročito ukoliko su maloletna. 

Što se imovine i njene deobe tiče, ona ne može da bude uključena u tužbu za razvod braka, već je predmet posebnog postupka. 

Postupak razvoda

Uopšteno govoreći, tužba za razvod braka je tek početak celokupnog procesa. Svakako je bitno najpre taj dokument podneti nadležnoj instituciji. Misli se na osnovni sud, koji se nalazi na teritoriji na kojoj ima prebivalište onaj supružnik, koji ne podnosi tužbu ili na kojoj su oboje poslednji put imali prebivalište. 

Naredni korak koji će nadležni preduzeti nakon toga jeste posredovanje, koje ima za cilj da omogući supružnicima da se pomire, ako je to moguće naravno. Ukoliko u tome ne uspeju, biće im predložena nagodba o sporazumnom razvodu. 

Međutim, supružnici moraju imati na umu i to da tužba za razvod braka ima svoju težinu. Samim tim se i posredovanje ne sme sprovesti, ako jedan od supružnika ne da svoj pristanak. Takođe, ukoliko je jednom od surpužnika nepoznato prebivalište ili ako supružnici, odnosno jedan od njih ne žive na teritoriji naše zemlje, te ako neko od njih nema sposobnost rasuđivanja, neće biti sproveden postupak posredovanja. 

Kada bude bila predata tužba za razvod braka i pokušano sa posredovanjem, počeće brakorazvodni postupak, u kome javnost nema pravo učešća. Postoji mogućnost i da tužilac povuče tužbu, ali to mora učiniti uz maksimalno poštovanje zakonom predviđene procedure.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *