Vertikalni i horizontalni kablovski razvod

Računarske mreže zahtevaju specifičan kablovski razvod, posebno u poslovnom ili akademskom okruženju. Materijali od kojih su izrađeni kablovi za mrežno povezivanje moraju biti posebno određeni.

U današnjem strukturnom kablovskom sistemu koriste se dve osnovne metode povezivanja vertikalni i horizontalni kablovski razvod.

Pošto kablovska mreža i horizontalno kabliranje imaju mnogo razlika, kablovi koji koriste ova dva strukturna kablovska sistema se takođe razlikuju jedan od drugog. Oni se međusobno dopunjuju. Neophodni su za različite tipove kablovskih okruženja i specifikacija.

Vertikalno kabliranje

Vertikalno kabliranje je ključan deo strukturnog kablovskog sistema. Odnosi se na kablovske veze koje povezuju različite prostorije.

Omogućava povezivanje glavnih čvorišta mreže u okviru jednog objekta i često predstavlja najizazovniji deo u implementaciji strukturnog kablovskog sistema.

Ovi kablovi se obično postavljaju vertikalno, odnosno, od sprata do sprata. Međutim, mogu se koristiti i za povezivanje IT prostorija na istom spratu.

Horizontalno kabliranje

Horizontalno kabliranje povezuje telekomunikacione sobe sa pojedinačnim utičnicama radne stanice ili radnim prostorima. Ova vrsta kabliranja se obično koristi u topologiji zvezde, gde svaka radna oblast ima svoju vezu sa prostorijom za telekomunikacije.

Bakarni kablovi su najčešće korišćeni za horizontalne linije. Osim njih, mogu se koristiti i optički i koaksijalni kablovi.

Dužina horizontalnog kabliranja je ograničena na 90 metara, između izlaza radnog prostora i priključne tačke u telekomunikacionoj sobi.

Razlike vertikalnog kabliranja u odnosu na horizontalno

Postoje razlike između vertikalnih i horizontalnih kablova, u vezi sa oblastima koje pokrivaju.

Vertikalni kablovi su deo kablovske mreže, koja povezuje ulazne objekte, prostorije sa opremom i telekomunikacione sobe. S druge strane, horizontalno kabliranje se koristi za povezivanje telekomunikacionih soba sa pojedinačnim utičnicama na svakom spratu zgrade.

Vertikalni kabl se proteže kroz spratove, dok horizontalno kabliranje obično ne bi trebalo da ide izvan istog sprata. Postoje situacije u kojima se horizontalni kablovi za radne stanice na jednom spratu mogu usmeriti ka telekomunikacionoj sobi na drugom spratu. Međutim, to se ne preporučuje.

Dve metode strukturnog kabliranja imaju specifične zahteve, koji se razlikuju. Iako mogu koristiti istu vrstu kablova, vertikalni kablovi su specifični, jer prolaze između spratova. Moraju biti dovoljno čvrsti da izdrže sopstvenu težinu i pravilno pričvršćeni, kako bi se pravilno provukli između spratova.

Dodatno, i horizontalni i vertikalni kablovi moraju se pridržavati specifičnih pravila za otpornost na požar, koja se razlikuju od projekta do projekta.

Za horizontalne kablove je to jednostavno. Međutim, postavljanje okosnice kablova ispod zemlje može postati i komplikovano, posebno kada su u pitanju okosnice među zgradama.

Izbor pravog partnera za postavljanje vertikalnog i horizontalnog kablovskog razvoda

Da biste osigurali uspešnu i pouzdanu kablovsku infrastrukturu, važno je angažovati stručnog izvođača kablova. On će se pobrinuti za dizajn i instalaciju, kako vertikalnih, tako i horizontalnih kablova.

Nespecifičan dizajn i nekvalitetna instalacija mogu izazvati mnogo problema, koji su nezgodni, ali i skupi za vaše poslovanje.

„Enel Ps je poverljivi izvođač kablova, sa dugogodišnjim iskustvom u projektovanju i instalaciji visokokvalitetnih kablovskih sistema.

Posvećeni su pomaganju klijentima, pružajući im pouzdane usluge. Kada se odlučite za saradnju sa kompanijom „Enel Ps”, možete biti uvereni da će vaša kablovska instalacija biti obavljena ispravno.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *