Vladimir Nabokov – neshvaćeni genije svetske književnosti


Vladmir Vladimirovič Nabokov bio je rusko-američki književnik i prevodilac i jedan od najintrigantnijih pisaca svih vremena. Njegova dela se svrstavaju u modernizam i postmodernizam, jer je u njih svakako utkao borbu protiv konvencija i rušenje tabua.

Nabokov je bio veoma obrazovan čovek, poliglota i erudita, čija se intelektualna širina ogledala u besprekornom literarnom daru, zbog čega su njegova dela postala svetski poznata i priznata, iako je često osporavan i marginalizovan, i za vreme života, ali i godinama nakon njegove smrti.

Provokativan i odvažan, hrabar i buntovan, ovaj psac je ostavio veliki trag na književnost XX veka i svrstan je među najuticajnije pisce koji je i bio i ostaće inspiracija mnogima koji koračaju književnim poljem.

Njegova najistaknutija dela su: Lolita, Očajanje, Smeh u tami, Pogledaj Arlekine, Sabrane priče, Bleda vatra.

Roman Lolita

Ljubavna priča između muškaca u pedesetim godinama i dvanaestogodišnje devojčice koja se prožima kroz Lolita knjigu je priča i danas izaziva oprečna mišljenja, burne kritike i osudu. Međutim, kako nijedno delo ne treba posmatrati iz subjektivnog ugla i liševno literarne vrednosti, tako ni ovo ne delo ne zaslužuje da bude stigmatisano na osnovu provokativne radnje.

Nabokov je, ipak više od toga. Ako se pronikne dublje u suštinu Lolite, doći će se do sirovog i surovog raslojavanja ljudske duše i dubine nesvesnih motiva koje pisac predstavlja kroz ekscentričnu i kontroverznu priču. Ovo delo nije bez razloga njegovo najslavnije delo, zbog čega zaslužuje da se uvaži njegova literarna vrednost i da mu se pristupi na pravi način, sa metanivoa i sa čitalačke distance.

Bleda vatra

Ovaj roman je, odmah posle Lolite, najpoznatije delo slavnog pisca Nabokova, što je književna kritika i priznala te ga je svrstala među najznačajnija literarna dostignuća XX veka.

Napisano u formi eponimne poeme i prožeto crnohumornim elementima, ovo delo kroz brojne neizvesne situacije predstavlja političke intrige i pojavu idolopoklonstva u punom sjaju.

Roman Očajanje

Ovo delo je još jedno koje pokazuje hrabrost i sklonost ka intrigama u tematici, elementu koji dominira u stvaralačkom opusu slavnog autora. U romanu Očajanje, autor se poigrava sa dubokim motivima koji navode čoveka da doslovno “gazi preko mrtvih” da bi ostvario svoje sebične ciljeve. Duboka i slojevita tematika ispituje ljudsku spremnost da se ode toliko daleko da se čak i oduzme život zarad ličnih interesa, što je tematika koja nam je poznata u romanu Zločin i kazna, još jednog ruskog velikana – Dostojevskog.

Roman Smeh u tami

Kroz fatalni ženski lik romana Smeh u tami Nabokov ispisuje još jedno delo koji ga potvrđuje kao velikana svetske književnosti, oličen u protagonistkinji Margo. Tematika romana se zasniva na ljubavnom trouglu u čijem je središtu zavodljiva mlada devojka i njene turbulentne i nesrećne veze.

Motivi neuzvraćene ljubavi, ljubavne teskobe i strasti koja je jača od razuma su dominantni u ovom romanu. Malo njih zna da se lik Margo zapravo smatra prototipom Lolite, koja je napisana mnogo kasnije.

Dvotomna knjga – Sabrane priče

Kao izuzetno plodan pisac koji je život posvetio stvaranju svakako u svom opusu ima mnogo više dela nego što je široj javnosti poznato. Sreća je u tome što je te svoje manje poznate spise sakupio na jednom mestu i sjedinio ih u jednu knjigu koja je danas poznata pod nazivom Sabrane priče. Ovu dvotomnu knjigu čini na desetina priča i romana u kojima pretežno dominiraju teme emigracionog iskustva.

Roman Pogledaj Arlekine!

Za života Nabokov je mnogo puta nailazio na nerazumevanje zbog svojih intrigantnih, kontroverznih i provokativnih motiva u delima. Zbog toga je bivao i osporavan, i cenzurian, i zabranjivan, i kritikovan i osuđivan. Na Nabokovu se najviše prelomila pojava neshvaćenosti pisca koji je u svoja dela utkao isuviše dubine i slojevitosti da bi ga iko tumačio površno i prozaično. Iako sam autor nikada nije eksplicitno izrekao, ovo delo se negde smatra svojevrsnim odgovorom pisca na sva osuđivanja koja je doživeo zbog svojih ideja u delima.Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *