Vodič za lepljenje keramike

Lepljenje keramičkih pločica je jedan od ključnih koraka u procesu renoviranja kupatila. Upravo zbog toga, veoma je važno da se ovaj posao uradi kvalitetno i pažljivo. 

U ovom tekstu, detaljno ćemo objasniti proces lepljenja keramike, korak po korak.

Proces lepljenja pločica

 1. Priprema površine – Pre početka lepljenja, potrebno je temeljno očistiti podlogu. Površina mora biti čista, suva i glatka kako bi se keramičke pločice mogle dobro prijanjati. Preporučuje se da se na podlogu nanese sloj podloge za lepljenje, kako bi se stvorila ravna i stabilna baza za pločice.
 2. Priprema lepkaLepak za keramiku se priprema prema uputstvu proizvođača. Potrebno je pomešati lepak sa vodom i mešati dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Važno je pratiti uputstva za mešanje i razređivanje, jer loše pripremljen lepak može dovesti do problema sa prijanjanjem pločica.
 3. Nanošenje lepka – Lepak se nanosi na podlogu pomoću zupčaste gleterice u ravnomernom sloju, kako bi se stvorila ravna i stabilna baza za pločice. Na taj način se obezbeđuje dobra veza između pločica i podloge.
 4. Postavljanje keramičkih pločica – Pločice se postavljaju na lepak jedna po jedna, počevši od sredine prostorije i raditi prema ivicama. Pločice se stavljaju na lepak i lagano se pritiskaju dok se ne postignu ravne linije i odgovarajući razmak između pločica. Razmak između pločica se može regulisati različitim vrstama distancera.
 5. Sečenje pločica – Ukoliko je potrebno, pločice se mogu seći kako bi se prilagodile obliku prostorije. Za sečenje pločica se koristi specijalni alat, poput brusilice za pločice ili kliješta za sečenje pločica.
 6. Fugovanje – Nakon postavljanja pločica, potrebno je sačekati da se lepak osuši pre fugovanja. Fugovanje je proces popunjavanja prostora između pločica. Za ovaj proces se koristi specijalna masa koja se nanosi između pločica i ravnomerno raspoređuje. Nakon nekoliko minuta, višak mase se skida sundjerom, a ostatak se čisti krpom
 7. Sušenje – Nakon fugovanja, potrebno je sačekati nekoliko sati da se masa potpuno osuši pre nego što se nastavi sa radovima u kupatilu. Vreme sušenja zavisi od vrste lepka i mase koja se koristi, kao i od vlažnosti prostorije.
 8. Završni radovi – Nakon sušenja, potrebno je očistiti ostatke lepka i mase sa površine pločica. Za čišćenje se koristi vlažna krpa. Nakon čišćenja, možete postaviti rubove pločica i lajsne kako bi se stvorio završni izgled.

Lepljenje keramičkih pločica može biti složen proces, ali sa pravim alatima i dobrim uputstvima, može biti jednostavno i uspešno. Važno je da se posao obavi kvalitetno, kako bi se obezbedila dugotrajna i stabilna baza za pločice. Ukoliko niste sigurni u svoje sposobnosti, uvek je bolje angažovati stručnjaka da obavi ovaj posao za vasa a pogledajte na ovom linku ko je nastručniji na našem tržištu.

Održavanje keramičkih pločica

Keramičke pločice su popularan izbor za uređenje kupatila, kuhinje i drugih prostorija zbog svoje trajnosti i otpornosti na vodu i habanje. Međutim, da bi keramičke pločice zadržale svoj izgled i funkcionalnost, neophodno ih je održavati na pravi način. U nastavku su neki saveti za održavanje keramičkih pločica.

 1. Čišćenje – Redovno čišćenje je ključno za održavanje keramičkih pločica. Potrebno ih je očistiti od prljavštine, sapuna i kamenca koji se mogu nakupiti na površini. Za čišćenje se preporučuju blagi deterdženti i voda, a možete koristiti i specijalna sredstva za čišćenje pločica. Važno je izbegavati upotrebu abrazivnih sredstava, jer mogu oštetiti površinu pločica.
 2. Zaštita – Kako biste zaštitili keramičke pločice od oštećenja, preporučuje se korišćenje prostirki i tepiha na podu, posebno u prostorijama sa visokom vlažnošću, poput kupatila. Takođe, preporučuje se korišćenje zaštitnih podmetača ispod teških nameštaja kako bi se sprečilo grebanje površine pločica.
 3. Rešavanje fleka – Ukoliko primetite fleke na površini pločica, najbolje je reagovati odmah kako bi se izbeglo trajno oštećenje. Fleke od hrane ili pića mogu se ukloniti blagim deterdžentom i toplom vodom, a za tvrdokorne fleke se mogu koristiti specijalni preparati.
 4. Održavanje fugni – Fugne između pločica treba održavati čistim i suvim kako bi se sprečilo stvaranje plesni i bakterija. Za čišćenje fugni se preporučuje korišćenje specijalnih sredstava za čišćenje, ali se može koristiti i mešavina sirćeta i vode.
 5. Praćenje uputstava – Kada su u pitanju keramičke pločice, važno je pratiti uputstva proizvođača za održavanje i čišćenje kako bi se izbeglo oštećenje površine.

Održavanje keramičkih pločica može biti jednostavno uz pravilnu negu i redovno čišćenje. Važno je da se površina pločica održava čistom i suvom, da bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i oštećenja površine. Takođe je važno da se pločice štite od oštećenja i da se ne koriste abrazivna sredstva koja mogu oštetiti površinu pločica.

Redovno čišćenje keramičkih pločica može produžiti njihov životni vek i održati ih u savršenom stanju. Ukoliko primetite neke veće probleme sa pločicama, poput pucanja, ljuštenja ili oštećenja, najbolje je da se obratite stručnjaku koji će proceniti oštećenje i ponuditi najbolje rešenje za popravku. Ukoliko se pravilno održavaju, keramičke pločice će dugotrajno ostati lepe i funkcionalne, i predstavljati savršen izbor za uređenje vašeg doma.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *