Zatvor kod dece – kako pomoći detetu?

Ovo je uobičajena prepreka kada se privikavaju na nošu: deca nemaju problema da piške u noši, ali kada dođe do veće nužde, tu već počinju problemi. Neka deca toliko izbegavaju nošu da počnu da zadržavaju stolicu, što može da  postane uzrok za hronični i ponekad težak zatvor kod dece.

Vremenom tvrda stolica može da prouzrokuje hemoroide ili druge tegobe i da rezultat bude još intenzivnije zadržavanje stolice i teži oblik zatvora zbog čega dete počne da se još više plaši olakšavanja, što dovodi do konstantnog ciklusa bola i frustracije iznova i iznova.

Ako je ovakva situacija i kod vas, nemojte očajavati: zatvor kod dece je uobičajena pojava i niste jedini koji se pate sa tim. Bitno je samo da kroz čitav proces i vi i dete pokušate da prođete uz što manje stresa i da znate šta smete da uradite kako bi pomogli detetu, a šta nikako ne bi smeli da činite kako ne bi produbili problem.   

 

Zatvor kod dece – šta roditelji smeju da urade da pomognu detetu?

  • Podstaknite dete da pije što više tečnosti. Pod tečnošću se najpre misli na vodu uz minimalan unos voćnih sokova. Mleko dajte deci u razumnim količinama jer ono takođe može da uzrokuje konstipaciju kod neke dece.
  • Pokrenite dete. Vežbanjem se  podstiče varenje i pomaže u sprečavanju zatvora.
  • Uvrstite u ishranu hranu koja je bogata vlaknima. Namirnice bogate vlaknima i cela zrna žitarice pomažu u održavanju pravilne peristaltike creva. Zato se pobrinite da dete jede voće koje je bogato vlaknima (jabuke i kruške su odlična opcija), povrće (pogotovo sirovo) i integralne žitarice (poput ovsa, prosa i ječma).
  • Uspostavite nekakav sistem nagrađivanja. Mala nejestiva nagrada za obavljen posao u noši, poput nalepnica ili obećanja da ćete ići na poseban izlet, obično može da da dobar rezultat. Bez obzira koju opipljivu nagradu ste odabrali, pobrinite se da pohvalite svoje dete kad je delo završeno. Pozovite baku i dedu. Pozovite tatu ili mamu na posao. Neka to bude velika stvar pa će on (ili ona) želeti da ponovi postupak.
  • Koristite vazelin. Nanesite malo vazelina oko anusa. Podmazivanje ne samo da će omogućiti laganiji prolazak, već dodatna stimulacija može da izazove pražnjenje creva. A ako je konstipacija dovela do pukotina na koži u i oko anusa, nanesite malo kreme kako biste potpomogli proces zarastanja.

 

Šta nikako ne bi smeli da radite

  • Nemojte se ljutiti na dete. Zapamtite da dete ne izbegava nošu namerno ili kako bi vam prkosilo. Deca jednostavno pokušavaju da prilagode svoj um (ali i telo) na novi  i složeni proces. Ako se vaše dete uneredu, mirno ga odvedite do kupatila, operite i njega i garderobu i objasnite mu da je trebalo da koristi nošu. 
  • Nemojte predugo da držite dete na noši. Do pražnjenja creva dolazi onda kada je za to telo spremno. Umesto da dete držite na noši i primoravate ga da „pokušava“, imajte na umu prve znakove koje dete napravi pre nego što se pokaki. Da li zastaje tokom aktivnosti, da li pravi grimase, sakriva se u drugi deo sobe? Ako primetite ove signale pre pražnjenja, onda možete da navedete dete da sedne na nošu kada za to dođe vreme.  
  • Nemojte siliti dete da se napreže. Iako nema ničeg lošeg u tome da se malo “pogura” pražnjenje creva, naprezanje može da dovede do raznih problema. I zato, umesto da primoravate dete da se prazni, dajte detetu da popije veliku čašu vode i da pojede komad voća koji će pokrenuti creva (poput breskve, kruške ili suve šljive), a zatim pokušajte ponovo oko 30 minuta kasnije.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *