Google efekat: Manje pamtimo, više guglamo

Kada se govori o internetu u pozitivnom kontekstu, obično se navodi činjenica da nam je omogućio pristup nesagledivom horizontu informacija, što ranije svakako nije bilo moguće.

Uprkos ovoj pogodnosti i olakšicama koje u prvom redu donosi najkorišćeniji pretraživač – Google – izgleda da era interneta donosi i promene i kada je reč o našim psihološkim funkcijama, poput pamćenja.

Da li postoje posledice toga što su nam informacije na izvolte? Da li je oslanjanje na Google donelo promene u načinu pamćenja informacija?

Šta je Google efekat?

Odgovore na ova pitanja ponudilo je istraživanje, prošle godine objavljeno u časopisu Science.

U jednom od eksperimenata koje je sprovela psihološkinja Betsy Sparrow sa Univerziteta Kolumbija, studentima su predstavljene nasumične informacije. Studentima je u jednoj grupi rečeno da će te informacije moći da nađu kasnije i na svojim kompjuterima. Studenti druge grupe, kojima ova mogućnost nije data imali su bolje rezultate u pamćenju tih informacija.

Generalno, istraživanje sugeriše da su internet korisnici naučili da pamte kako da dođu do informacija radije nego informaciju po sebi. Odnosno, da zaboravljamo stvari za koje smo sigurni da ih možemo naći na internetu pamteći eventualno način kako da ih nađemo, dok je verovatnije da ćemo zapamtiti one za koje smatramo da nisu lako dostupne onlajn.

Smatra se da je ovo prvo istraživanje ovog tipa koje se bavilo uticajem pretraživača na organizaciju pamćenja čoveka. Pod Google efektom se tako podrazumeva upravo ta tendencija zaboravljanja informacija koje se lako mogu naći pretraživanjem Googla i uopšte interneta.

Ipak, kako ova psihološkinja ističe, Google i internet nas ne “zaglupljuju” već dolazi do reorganizacije i adaptacije funkcije pamćenja koja se očigledno menja u našoj svakodnevnici u kojoj je internet neminovnost.

Ako želite još da čitate o biomedicinskim istraživanjima pod okvirom Gugla, pogledajte ovaj link.

Autor: Milena STOŠIĆ

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *