OPLEMENI TEPIH STAZOM SVOJ DOM

Katkada detalji mogu delovati vrlo efektno i umnogome obogatiti enterijer, dajući mu svojim bojama, dizajnom ili oblikom specifičnu notu. Upravo su takve i tepih staze, koje, osim estetske, imaju i vrlo značajnu praktičnu ulogu u svakom prostoru.

KOMAD KOJI JE PRE SVEGA FUNKCIONALAN

Tepisi su oduvek bili vrlo praktični jer im je primarna uloga da štite pod, uglavnom drveni, od habanja, potom prostoru ulivaju toplinu i čine da sam boravak u određenoj prostoriji bude komforniji i udobniji, ušuškaniji i vizuelno kompaktniji. Stoga se uglavnom postavljaju u dnevne sobe ili trpezarije, zauzimajući centralno mesto. Sa istom svrhom jesu i tepih staze, koje se obično koriste u prostorijama u kojima je uži prostor predviđen za ovu vrstu podloge, poput spavaćih soba, hodnika, kuhinja ili kupatila. Tepih staze postavljaju se u centralni deo uskih prostorija ili pak kraj kreveta, s jedne, dve ili tri strane, pa mogu biti podesne čak i za dnevne sobe – dakle, postavimo ih tamo gde nam je podna obloga najpotrebnija, da nam bude toplo i udobno. Sa druge strane, one nisu velike površine, što znači da se i lako održavaju, te su i u tom pogledu vrlo praktične.

VAŽNA JE I ESTETIKA

Tepih staze su katkada i od grubljih materijala baš stoga što se postavljaju i u hodnike, a posebno jer često bivaju deo poslovnih i javnih objekata. No, za kućnu upotrebu, generalno se proizvode od materijala kao i tepisi, istog su sastava, gustine, dezena i boja, odnosno lepote i kvaliteta. Stoga one mogu biti vrlo efektan estetski detalj svakog enterijera i faktički detalj koji može uneti pravu svežinu, posebno u kombinaciji sa jastučićima ili zavesama. Štaviše, upravo od njih i možemo krenuti kada želimo da unesemo neku promenu u mesto svakodnevnog obitavanja. Tako i prilikom njihovog izbora treba gledati da se uklapaju sa podovima, bojama zidova, stilom i rasporedom nameštaja i uopšte načinom života.

MODELI ZA SVAČIJI UKUS

Na tržištu se nalazi velika ponuda tepih staza, a saloni uobičajeno imaju i sajtove i profile na društvenim mrežama što umnogome olakšava izbor. Napravljeni su od različitih materijala, i prirodnih i veštačkih, od pamuka, vune i svile, do akrila, polipropilena i viskoze, sa resama ili bez njih, te imaju čupavu ili glatku površinu. Mogu biti jednobojne, dvobojne ili šarene, sa suptilnim i nežnim šarama, apstraktnim, dečjim ili cvetnim motivima. Ponekad vrlo neobične, ekscentrične, ili pak potpuno nežne i neutralne. Širok je dijapazon izbora, tako da svako prema svom ukusu i stilu uređenja može naći odgovarajuću.

CENA TEPIH STAZA NA METAR

Iako tepih staze mogu biti i ovalne i okrugle, uobičajeno su pravougaonog oblika. Njihove dimenzije su ponekad standardne, ali se u ponudi prodavnica uvek nalaze one uobičajene širine, na primer 60 ili 80 cm, koje se seku na željenoj dužini, a potom porubljuju.

Cena tepih staza na metar varira u zavisnosti od proizvođača, brenda, materijala, dezena i drugih svojstava, a formira se na osnovu dužnog ili, eventualno, kvadratnog metra. Svakako, na ovaj način svako može pronaći tepih stazu koja je u potpunosti skladna sa njegovim prostorom bez bojazni da li će se veličinom uklopiti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.