Sve što vas zanima o alergiji na kravlje mleko

Pod alergijom se podrazumeva odgovor organizma, odnosno imunog sistema na pojedine komponente iz okruženja, vazduha, vode, pa čak i hrane. Unosom takvih produkata u organizam ili neposredni kontakt sa njim, mogu stvoriti burnu reakciju koja se manifestuje na koži, organima za disanje ili varenje. Alergije su sve češće prisutne i nisu u velikoj meri opasne, ali svakako savet je da roditelji obrate pažnju i ispitaju uzročnika alergijske reakcije. 

Da li je moguća alergija na kravlje mleko?

Odgovor je da. Kravlje mleko je kao bilo koja druga namirnica koja se unosi u organizam, a pogotovu kod dece u prvim mesecima života, kada još nisu stvorili adekvatan imuni sistem, pa tako mogu izazvati burnu reakciju. Dakle, potrebno je oprezno i u manjim količinama, prilikom prvih dana bebinog života, davati kravlje mleko. Poželjno je pratiti reakciju beba i dece. Da li negoduju ukus, da li im se javljaju određene promene na kože, da li imaju zatvor. 

Koji agens iz kravljeg mleka izaziva alergijsku reakciju?

Postoji nekoliko agenasa koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Najčešće je to kozein, odnosno mlečni protein, koji je teško svarljiv. Drugi agens je laktoza iz mleka, mnoga deca nisu tolerantna na laktozu iz mleka, pa tako ni mleko im neće odgovarati. Zahvaljujući savremenim tehnološkim poduhvatima, uspostavljen je princip izdvajanja neželjenog proteina i laktoze iz mleka i na taj način omogućava se osobama koje imaju ove probleme da piju kravlje mleko bez tegoba.

Kako se uočava alergijska reakcija

Alergijsku reakciju je lako i jednostavno uočiti i golim okom. Međutim uvek se preporučuje poseta lekaru, ali i infektologu, koji će utvrditi tačan uzrok alergije. Alergijska reakcija može se manifestovati na organima za varenje, poput dijareje, zatvora ili povraćanja, na organima za disanje, poput otežanog disanja, ali i na koži. Promene na koži u vidu osipa su i najčešći oblik alergijske reakcije. Da bi roditelji utvrdili da li postoji alergija na kravlje mleko, poželjno je deci davati mleko prema uputstvima pedijatra. Naime, to je obično reč o uvođenju mleka konstantno u periodu mlečnih obroka u tri uzastopna dana. Na taj način, moge je propratiti reakciju organizma bebe na novi obrok. 

Kako se alergije leče

Alergije se leče na više načina. Glavni i najuspešniji način su lekovi za alergiju, prepisani i dozirani od strane lekara. Ukoliko dete ima astmu ili alergijski bronhitis detetu se prepisuju lekovi za proširenje bronhija i na taj način se olakšava disanje. Ukoliko beba ili dete ima osip na koži, obično se prepisuje mast koja se u tankom sloju nanosi na iritirano mesto. Ako je uzrok alergije kravlje mleko, savet je da se ono odmah isključi iz upotrebe ili da se pređe na mleko bez kozeina ili laktoze. Takođe, čajevi mogu umiriti alergijsku reakciju, ali i promena sredine, klime i vazdušnog pritiska mogu ostaviti dobar efekat. 

Zaključak 

Odrastanje dece često prate i alergijske reakcije. Praktično svi su izloženi nekom uzročniku, a u zavisnosti od imunog sisitema kod nekoga će se manifestovati, a kod nekoga ne. Jedno je sigurno, alergijske reakcije kod dece obično su intenzivne do 4-5 godine života, kasnije se smanjuju ili nestaju, ređe ostaju do puberteta. Ukoliko se i dalje zadrže, potrebno je medicinsko lečenje.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *