Zašto je papa test bitan

 Papa test se radi ne samo ukoliko se sumnja na rak grlića materice već se radi i kod zdrave popuacije da bi se proverilo stanje pacijentkinje.

Jako je bitno ići redovno na preglede jer je tada , ukoliko i dodje do problema, on izlečiv i uspešnost lečenja je stoprocentan. papa testom se ne može postaviti dijagnoza raka glića materice. On je indikator da postoje netipične ćelije na grliću materice. Potvrda se daje nakon uradjene biopsije. 

 

Način izvodjenja papa testa

Da bi se izveo papa test, posebnim instrumentom se razmaknu zidovi vagine i pridje se kanalu grlića materice. Štapić na vrhu ima četkicu na koju se nanosi sloj sa površine grlića materice jako lagano. Uzorak koji se ovim metodom prikupi mora se jasno obeležiti i u adekvatnom pakovanju poslati u laboratoriju na analizu. 

 

Šta raditi ukoliko papa test ukaže na anomalije

Ako se ispostavi da su rezultati papa test – a zabrinjavajući, da  su III, IV ili V grupa rade se dalje provere. Nije dovoljno samo imati bris sa površine grlića materice. Radi se i uzimanje tkiva- biopsija. papa test ukazuje da ukoliko je nalaz u kritičnoj grupi da postoje atipične ćelijske promene koje treba detaljno proveriti i tek nakon biopsije se daje konačna dijagnoza. U nastavku pogledajte glavnu klasifikaciju u papa testu: 

I i II grupa- rezultati su u redu, bez ćelijskih izmena i potrebno je nastaviti sa ginekološkom promenom jednom godišnje.

III grupa je nalaz sa lošijim rezultatima, minumum su u pitanju odredjene infekcije. Mogu biti prisutne i predmaligne promene ćelija na grliću materice.  

IV i V  grupa su izuzetno opasne, pronalaze se ćelije raka u brisu. 

 

Kada se papa test ponavlja

Ukoliko nalaz papa testa ukazuje na III,  IV ili V grupu sa predmalignim ili malignim ćelijama, uobičajeno je da se test ponovi. Potrebno je da se cerviks pogleda uveličano pomoću kolposkopa. Prvo se površina namaže se sirćetnom kiselinom, tada ćelija nabubri i tada se ne propušta svetlo. Onda dolazi do osvetljenja cerviksa putem kolposkopa. One površine koje ne propuštaju svetlost vraćaju svetlost ka doktoru. Takva svetlost je bela i takve površine su uočljive. Zdrave ćelije će propuštati svetlo.

Besplatni ginekološki skrininzi

Kada je region u pitanju Srbija je na čelu po broju novih pacijenata koji boluju od raka grlića materice. Godišnje je to broj do 1500 pacijentkinja. Posle Srbije je Bosna i Hercegovina sa 555, Hrvatska sa 267 , Makedonija 150, Albanija sa 135 i Crna Gora sa 55 tek postavljenih dijagnoza. .  Istraživanjem je utvrdjeno da oko 95 odsto žena ne ide redovno na ginekološke preglede. Dodatno treba pomenuti sa je Srbija treća u Evropi i po stopi smrtnosti od ove bolesti, godišnje izgubimo oko 600 obolelih. Da bi se sprečio ovaj pomahnitali rast, od 2012. godišnje se organizuju besplatni ginekološki skrinzi koji obuhvataju ginekološki pregled, kolposkopiju i papa test. U medijima je uvek propraćen period kada su pregledi besplatni . Mahom počinju u nedelji prevencije protiv raka grlića materice koja se obeležava u januaru svake godine.  Cilj ovih pregleda je smanjiti broj obolelih i podizanje svesti o potrebi godišnjeg ginekološkog pregleda. Tada je mogućnost izlečenja mnogo veći od situacije kada se neko lekaru obrati već kada se oseća loše i kada su , nažalost, papa rezultati poražavajući. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *