Zašto montažne kuće

Odgovor na pitanje zašto montažna kuća je jednostavan. To je najisplativiji način da dođete do svog krova nad glavom, tako da više ne plaćate kiriju za nešto što će uvek biti tuđe. Ne morate ni brinuti zbog skupih kredita za stan ili sve skupljeg zidanja kuće.

Prednost montažne kuće je što je dostupnija, a zahvaljujući inovacijama u pravljenju građevinskih materijala i novih tehnika gradnje dobijate kvalitetan i funkcionalan dom za sebe i svoju porodicu, ili utočište izvan gradske buke, gužve i stresova, u vidu male kuće za veliki mir i uživanje.

Imaćete nešto svoje, a to nešto je pravo bogatstvo. Zašto? Zato što rešavate važno egzistencijalno pitanje gde stanovati, ili kako pobeći od načina života koji vam više ne prija, jer želite da živite slobodni,  u skladu sa sobom, u prirodnom okruženju, kraj šume, reke, jezera, mora, na selu ili u planini.

Kako do montažne kuće

Ako ste dobro razmislili i odlučili se za montažnu kuću, onda treba krenuti redom u njenom podizanju, tačnije kupovini.

Ono što je do vas jeste da izaberete gde ćete graditi, a to zavisi od vaših potreba, odnosno za šta ćete koristiti montažnu kuću. Pogodne su i za grad i izvan grada, za sve terene i klimatske uslove. Prave se od zdravog materijala, pretežno drveta, dobro su toplotno i zvučno izolovane, imaju puno svetlosti, raspored prostorija je kako vama najviše odgovara, brzo se grade i manje koštaju od stana i zidane kuće.

I porodična kuća i vikendica

Montažne kuće zadovoljavaju potrebe svakodnevnog porodičnog života kao i povremenog boravka. U zavisnosti od veličine mogu biti završene i za manje od mesec dana, do par ili nekoliko meseci. Cena montažne kuće zavisi najviše od njenih dimanzija i izgleda, kao i stepena dovršenosti, tačnije da li kupujete kuću u sivoj gradnji, bez završnih radova, ili po principu ključ u ruke.

Takozvane A-frame montažne kuće su obično manje, češće služe kao vikendice i postavljaju se više u planinskim predelima. Montažne box-kuće, jednospratne ili dvospratne, imaju moderan dizajn ravnih linija i izgledaju kao one u svetskim časopisima, u trendu su. U ponudi su i montažne kuće slične onima u  tradicionalnoj gradnji, mogu biti veće, pogodnije za porodični život, funkcionalno su dobro rešene i moderno dizajnirane. Zajedničko svima je kvalitet i brzina izgradnje.

Na vama je da obezbedite svu neophodnu građevinsku dokumentaciju sa dozvolom za gradnju na izabranom mestu, dovođenje struje, vode i kanalizacije. Onda sledi uređivanje terena i postavljanje temelja. To je obično na vama, ali možete doplatiti i za taj posao uz kupovinu stambene kuće. U izradi plana učestvujete i vi, prema vašim potrebama i željama. Na početku treba da se opredelite i za vrstu usluge – do završetka sive gradnje ili kompletnog završetka, po principu ključ u ruke.

Faze gradnje

Postavljanje dobrog temelja podrazumeva poštovanje osnovnih građevinskih pravila, a to je da ima dubinu 40 do 50 cm, širinu stope oko 30 cm, coklu visine 30 do 45 cm, ali ako teren zahteva drugačije onda se i ove prosečne dimenzije moraju korigovati. Osnova montažne kuće je ravna betonska ploča u kojoj su postavljene sve glavne instalacije.

Onda sledi izrada, transport i montaža elemenata. Zidovi su napravljeni od knauf ploča, ojačanim obostranim duplim pločama između kojih je mineralna vuna kao zvučni i toplotni izolator. Unutrašnjost montažne kuće je obložena gips karton pločama ili drvenom oblogom, što zavisi od vašeg izbora modela kuće. Termoizolaciona efikasnost gradnje obezbeđuje da se kuće zimi dobro greju, a leti hlade.

Kuće se obično pokrivene crepom, limom ili krovnim panelima. Spoljašnja stolarija je najčešće PVC. Izbor podova je takođe vaš, zavisi od ukusa ali ne treba zanemariti i praktičnu stranu. Neko voli da podna obloga bude drvena, a neko voli keramiku jer se lakše održava i dugotrajna je. Tu su i limarski i molersko-farbarski radovi, elektroinstalacija, razvođenje vodovodne i kanalizacione mreže, unutrašnja stolarija, sanitarije, gletovanje i molerisanje unutrašnjih zidova opet po vašem ukusu.

Svi ovi poslovi idu dosta brzo i jednostavno i – dobijate ključ vaše nove kuće. Za temelj ste platili slično kao, na primer, vaš prijatelj koji se opredlio za zidanu kuću. Ali u daljim fazama gradnje cena montažne kuće bude i upola niža u odnosu na zidanu kuću. I kad se vi već useljavate, vaš prijatelj je još daleko od ostvarenja sna – živeti lepo i komforno u svojoj kući.  

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *