Zašto se javlja deja vu? 4 najinteresantnije teorije

Mali je broj onih koji nikada nisu doživeli deja vu. Svi oni koji jesu znaju da je ovaj osećaj prilično čudan. Nauka još uvek nema tačno objašnjenje, ali postoje naravno različite teorije zbog čega nam se to dešava.

Neke su logične i većina ih lako prihvata, međutim, postoje i one koje se graniče sa realnošću i manji je broj onih koji u njih veruju. Kako nema zvaničnog i sugurnog objašnjenja, ostaje nam da se upoznamo sa različitim teorijama i prihvatimo onu koja se nama čini najbližom i najverovatnijom.  Ukoliko vas ova tema interesuje, u nastavku možete pročitati četiri interesantne teorije o tome zbog čega doživljavamo deja vu.

Prepoznajemo i povezujemo poznate stvari 

Ovo je sasvim realna teorija u koju možemo da poverujemo. Dakle, stvar je u tome što nas neke stvari ili predmeti podsete nesvesno na nešto od ranije, te se javlja određeni impuls u mozgu koji privlači prethodna sećanja. Na taj način, mi nismo ni svesni da nas možda neki predmet iz naše kancelarije može podsetiti na igračku iz prošlosti, ali će nam nam on izazvati deja vu. Tada pomislimo da smo to već proživeli i slično, ali zapravo, prema ovoj teoriji, nismo – već je u pitanju samo duboko sećanje. Tako isto kada uđete u neku prostoriju, može vas podsetiti na školu u koju ste ušli, vaš mozak pronalazi neku sličnost, vi toga niste svesni, odmah nam dolazi taj  poznati osećaj.

Sećanja iz prošlog života

Ovo je jako zanimljiva teorija. Verujete li da postoje prošli životi? Možda oni određuju i ovaj naš, možda smo nešto slično već proživeli u prošlom životu te nas ovo sada podseća na to što smo proživeli. A možda živimo jedan isti život iznova i iznova. Kako vam se to čini? Možda mnoge od vas plaši ova teorija i cela priča o reinkarnaciji? Dakle, poenta je da ako nam se dešava deja vu – nešto što nam je od ranije poznato, tako ga osećamo, onda je vrlo verovatno da ima neke veze sa nečim iz prošlosti. Mnoge naše traume i strahovi nastaju, prema ovoj teoriji, upravo u prošlosti. Te ne bi ni čudilo da ako tako teške događaje možemo da povučemo iz prošlog života, zašto ne bismo mogli da povučemo i neke manje važne događaje, odnosno da ih povežemo sa nekim sadašnjim.

Paralelni univerzumi

Verovatno ste generalno čuli za ovu teoriju. Dakle, ako postoji paralelni univerzum, postojimo i mi u njemu, ali smo drugačiji. Tako da ukoliko verujete u postojanje ove teorije, onda možete da poverujete i da nam se deja vu upravo dešava zbog toga. Možda smo neko iskustvo već proživeli u paralelnom univerzumu, pa zbog toga imamo osećaj da nam se i sada dešava. Čak i neki fizičari veruju da postoji paralelni univerzum, kroz koji vreme prolazi isto kao kroz naš. Takođe, poznato vam je sigurno i postojanje crnih rupa, a neki naučnici tvrde da je upravo crna rupa prolaz u neki drugi svet, odnosno u paralelni univerzum.

Vrsta epileptičnog napada

Da, postoji i ovaj teorija. Dakle, neki naučnici misle da se tokom deja vu procesa zapravo dešava da neka vrsta epileptičnog napada u mozgu i da to traje svega par sekundi, da naravno nije ništa štetno, već samo neki neuroni u tih par sekundi nisu radili kako treba. Navode da se ovo dešava kada je čovek umoran ili iscrpljen.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *