Bolesti koje nastaju zbog neuravnoteženog načina života

Balans se najčešće navodi kao potreba da se organizam sačuva i da mu se obezbedi zdravlje „na duge staze“. Neizbalansiranost, neumerenost, česte promene, čine da imuni sistem nikada ne bude stabilan i jak, samo psihičko stanje varira od dobrog do lošeg, a organizam trpi do određenih granica koje kada se pređu nastaju brojni problemi, bolesti i stanja, koja zahtevaju brzo delovanje, lečenje, a neka od njih ostaju i u hroničnom vidu, kada je moguće jedino ih održavati dobrim vladanjem i poštovanjem prepisane terapije.

Skoro da nema bolesti koja ne zahteva uredan način života, od odmora, preko kvalitetnog sna, izbalansirane ishrane i redovnih obroka, do česte fizičke aktivnosti. Međutim, neke od bolesti se najčešće pojavljuju upravo zbog određenih životnih navika, kao odgovor na nevođenje računa o ličnom zdravlju i telu.

Kardiovaskularna oboljenja

Kardiovaskularne bolesto mogu biti naslednog faktora, ali i u tom slučaju je potrebno voditi računa o stanju organizma, uređenim i prilagođenim rutinama, kako do njihovog aktiviranja ne bi došlo. Kardiovaskularne bolesti najčešće prouzrokuju određene životne navike, koje se iskorenjuju ili drže pod kontrolom. Pušenje, konzumiranje alkohola u većim količinama i učestalo, konzumiranje jako začinjene, masne i nezdrave hrane, neredovni obroci, samo su neki od okidača kardiovaskularnih smetnji i oboljenja. Tu je svakako i stres, koji je danas sastavni deo života skoro svakog čoveka, o kojem se ne vodi računa i zbog čega nastaju ova i brojna druga oboljenja.

Giht

Nekada su giht nazivali bolešću bogatih, a onda se ustanovilo da se radi i o bolesti nastaloj usled preterivanja u brojnim životnim zadovoljstvima. Giht nastaje i usled naslednih faktora, ali mnogo više zbog određenih životnih navika koje štete organizmu, zbog čega dolazi do pojave visokog procenta mokraćnih kiselina u krvi, što dalje stvara upale u zglobovima, ali i u bubrezima, na koži, koje nazivamo gihtom. Giht ne dolazi kao bolest sam, već uvek ima pridružene bolesti, kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes, povišene masnoće u krvi, gojaznost… Zbog prirode faktora koji u najvećoj meri utiču na pojavu gihta, kao što je masna hrana, alkohol, neuredan način života, javlja se najčešće kod muškaraca starijih od 40 godina, te ređe kod žena koje su u menopauzi. Dovodi do pojave crvenila i otoka oko zglobova, bolova, ali se i manifestuje pojavom kamena u bubregu, te nastankom sitnih čvorova na koži i ušnim školjkama kada je upala locirana na koži i mekim tkivima.

Dijabetes

Nažalost, dijabetes je sve više bolest koja uzima maha, pa se locira kako kod starijih, tako i kod veoma mladih osoba. Okidači mogu biti različiti, od neurednog načina života, nekvalitetne ishrane, svakako kao nasledni faktor, do veoma čestog okidača – a to je stres. Današnji način života podrazumeva postojanje stresa u najrazličitijim, svakodnevnim situacijama, od onih koje obuhvataju privatni deo života, do svih poslovnih situacija. Iz tog razloga je važno da se na stres i njegove manifestacije dalje u organizmu deluje preventivno i redovno, fizičkom aktivnošću, radom na stvarima koje prijaju, u okruženju koje prija, kako bi se nakupljena napetost udaljila i nestala, kako ne bi dovela do pojave ove, ali i mnogih drugih bolesti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *