Čime se bavi neurologija?

Poznato je da postoje brojne medicinske discipline i grane medicine. Svaka od njih ima jasno definisanu oblast, čijim se izučavanjem primarno bave stručnjaci, koji se za tu granu medicine, odnosno medicinsku disciplinu i specijalizuju.

Jedna od medicinskih disciplina je i neurologija. 

Ona se u osnovi bavi istraživanjem nervnog sistema, odnosno njegove strukture, zatim funkcija i oboljenja tog sistema ljudskog organizma. 

Stručnjak koji je specijalizirao tu medicinsku disciplinu se naziva neurolog i njemu je potrebno primarno obratiti se ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja funkcionisanja nervnog sistema. Ukoliko imate potrebe za ovim specijalistom, na internetu možete ukucati neurolog Beograd i na taj način se informisati. 

Neurologija kao medicinska disciplina 

Na koji način funkcioniše nervni sistem je prvo pitanje kojim se bavi neurologija. Sem toga, ova medicinska disciplina se bavi i istraživanjima strukture i funkcije nervnog sistema, a zatim i svih oboljenja. 

Poseban akcenat neurolog stavlja na to da opiše kliničku sliku oboljenja nervnog sistema i da je objasni, a ukoliko je do tog oboljenja došlo usled bilo kakvih patoloških procesa. 

Ovde je važno naglasiti i da je patologija, najjednostavnije rečeno nauka o bolestima, koja se bavi izučavanjem svih fizioloških i morfoloških promena, a koje mogu da nastanu usled različitih povreda ili oboljenja. 

Takođe se neurolog bavi i opisom, odnosno objašnjenjem konkretne bolesti, to jest utvrđivanjem kliničke slike koja je prati, a koja može da bude uzrokovana i različitim lezijama. Te lezije se mogu javiti u nekim delovima nervnog sistema, a mogu biti obične i u vidu različitih poremećaja funkcionisanja tog sistema. 

Iako je neurolog stručnjak koji je specijalizovan za neurologiju, dok je psihijatar, stručnjak koji je specijalizaciju završio iz oblasti psihijatrije, te dve discipline medicine imaju dosta dodirnih tačaka. 

Najjednostavnije bi bilo reći da se neurolog primarno bavi izučavanjem centralnog nervnog sistema, odnosno njegove strukture i načina funkcionisanja, kao i oboljenja do kojih može eventualno da dođe. Dakle, osnovno na šta je svaki neurolog usmeren na prvom mestu jeste mozak, kao i kičmena moždina, a zatim i sve ono što je vezano za krvne sudove perifernih nerava i svih veza, koje uspostavljaju nervi sa muskulaturom.

Interesantan je podatak i da postoji takozvana veterinarska neurologija, odnosno njena posebna grana, koja je usmerena na izučavanje strukture, funkcionisanja i oboljenja nervnog sistema kod životinja. 

Kada se treba obratiti neurologu?

Postoje oboljenja koja se mogu svrstati u patologiju nervnog sistema, a upravo je neurolog stručnjak koji će pacijentu pomoći u takvim situacijama. 

Ukoliko dođe do bilo kakve povrede kičmene moždine ili mozga, zatim perifernih nerava, kao i ostalih delova nervnog sistema, neurolog Beograd je svakako stručnjak kome se treba obratiti i zatražiti njegovu pomoć. 

Kada su u pitanju oboljenja koja se svrstavaju u patologiju mozga, u njih pored ostalih spadaju epilepsija, migrena i Alchajmerova bolest, kao i multipla skleroza, Parkinsonova bolest, demencija i druge. 

Meningitis je jedno od oboljenja koje se svrstava u patologiju moždanih opni, dok je klaster glavobolja oboljenje koje je svrstano u patologiju kranijalnih nerava. Takođe treba pomenuti i patologiju produžene moždine, odnosno oboljenja poput multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, kao i tumora kičmene moždine, kompresije produžene moždine i drugih. 

Postoje i mišićne patologije, gde takođe neurolog može da pomogne pacijentu, a najpoznatija oboljenja među njima su urođena miotonija, zatim mišićna distrofija, kao i miopatija. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *