Iznajmljivanje stanova ili kupovina? Kako doneti pravu odluku

Ponekad se čini da ova večita dilema nema pravi odgovor, međutim, ukoliko na papir stavite sve mogućnosti i situaciju u kojoj se trenutno nalazite, vrlo lako možete doći do odgovora.

Kako cene na tržištu rastu, mnogi ovo koriste da što pre kupe nekretninu i sebi obezbede budućnost. Sa druge strane se nalaze svi oni koji usled nemogućnosti da se upuste u ovakvu finansijsku avanturu, ostaju podstanari dok se situacija ne promeni.

Kako za sve stvari postoji rešenje, ako obratite pažnju na troškove i navike, vrlo brzo možete da promenite svoju stambenu situaciju.

Kalkulator i računi

Stambeni kredit vs. kirija

Čim pomislimo na kredite, pomislimo na sve troškove koje moramo da pokrijemo pre no što uopšte dođemo do finaliziranja kredita. Ovo predstavlja prvu prepreku svima koji se odluče na ovaj vid finansiranja nekretnine.

Ipak, ukoliko ste u finansijskoj situaciji da možete da podignete kredit, ovo je odlična prilika da se upustite u traženje stana spram vaših mogućnosti. Oni koji nisu u situaciji da podignu kredit ili ne žele da se zaduže na ovaj način, uglavnom biraju podstanarstvo jer im to omogućava da promene stan ukoliko ga prerastu ili dobiju novu poslovnu ponudu na drugom mestu.

Za iznajmljivanje se odlučuju oni kojima je ovo kratkotrajno rešenje pre no što reše da se uozbilje i započnu novo poglavlje u životu.

Kutije

Troškovi popravki

Ako ste podstanar, onda ne morate da se brinete oko plaćanja raznih popravki i održavanja stana i zgrade u kojoj se nalazite. Većina stanodavaca pokriva sve troškove kada su sitne popravke za koje stanri nisu krivi u pitanju.

Ovakav dogovor kuću gradi te su i stanari i stanodavac mirni jer je svima u interesu da budu zadovoljni. Vlasnici, pak, moraju sami da plaćaju renoviranje stana i odmah popravljaju sve kvarove, jer je to ipak mesto gde žive. Vlasnici stanova će takođe uvek plaćati osiguranje nekretnine, što nije uvek slučaj sa zakupcima stanova.

image004

Ponuda na tržištu

Kako je fenomen stan na dan preuzeo tržište iznajmljivanja stanova, retko se mogu naći kvalitetni stanovi koji odgovaraju svačijem ukusu i mogućnostima. Stanovi se uglavnom izdaju isti dan kada se puste na tržište te uvek postoji doza neizvesnosti da li će potencijalni stanari uspeti da pronađu stan po njihovoj meri.

Oni koji se odluče za kupovinu, mogu da biraju iz velike ponude stanova koji se svakodnevno dopunjuju novim nekretninama. Kada je u pitanju najsigurnija prodaja stanova, Niš je pored Novog Sada i Beograda postao jedna od najtraženijih lokacija u Srbiji.

Ponuda se svakodnevno širi, te postoji veliki broj nekretnina u različitim delovima Srbije koji su idealne opcije za sve potencijalne kupce.

Beba u stanu

Biti u svom ili “tuđem”

Ovo je jedna od najvećih dilema pred kojom se nađu svi oni koji se pitaju kako da donesu odluku o stanovanju. Ovde treba da uzmete nekoliko faktora u obzir – da li planirate da prodate nekretninu jednog dana, koliko su sigurna vaša stalna primanja i kakvi su vam planovi za budućnost.

Svi oni koji, na primer, planiraju porodicu treba da razmisle da li im se isplati da sada kupe stan koji će biti dovoljan za život u dvoje jer će u narednih nekoliko godina kada se porodica proširi, morati da pronađu veći stan.

Sa druge strane, postoje oni koji odmah ulože u veću nekretninu jer kad saberu troškove selidbi, traženje stanova i plaćanja veće rate kredita, shvate da je bolje odmah na početku uložiti u mesto koje će zvati dom.

Najbitinija stvar kada je u pitanju donošenje odluke jeste da se dobro razmisli i da se ostane realan. Iako je danas nemoguće toliko unapred znati svoju finansijsku, stambenu i porodičnu situaciju, ponekad je bolje na miru doneti odluku i prema tome krojiti planove.

Ne postoji jedan odgovor jer sve zavisi od osobe do osobe i od želja ili mogućnosti, ali treba sagledati sve opcije i odlučiti se za onu koja vam najviše odgovara.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *