Dobra obuka i osećaj odgovornosti kao ključne odlike svakog vozača

Od malih nogu, kako dečaci tako i devojčice, uče motoriku i razvijaju reflekse tako što voze autiće za decu. Okretanje volana i dodavanje gasa kod njih izaziva nalet energije i samopouzdanja, pa se neretko javi i nestrpljenje kada će i oni biti ravnopravni učesnici u saobraćaju. Tada je pravo vreme da ih učimo pravilima i bezbednoj vožnji. Naravno, najbolji uzor ćete im biti vi, jer kao roditelj imate odgovornost i mogućnost da utičete na njih, i da im svojim primerom ukažete na značaj bezbedne vožnje.

Smatra se da čovek zrelost stiče sa navršenih 18 godina. Naravno, uvek postoje izuzeci, jer nekoga je splet životnih okolnosti naterao da ranije sazri od svojih vršnjaka. Sa druge strane imamo i one koji ni sa 50 godina nisu ozbiljni i ponašaju se detinjasto. Postoje brojni razlozi zašto je dobro polagati za vozačku dozvolu, čim se za to steknu zakonski uslovi. Pored određene zrelosti, vi na taj način sebi činite i veliku uslugu. Učenje vožnje će vam svakako omogućiti da steknete jednu neophodnu životnu veštinu, koja će vam doneti koristiti u budućem životu i poslu.

Auto škola – prijava i neophodne procedure

Bez obzira da li želite da polažete za  A, B, C ili D kategoriju, svakako morate ispoštovati korake i procedure, kako biste dobili vozačku dozvolu.  Velika prednost je što se kod gotovo svih auto škola prijava može izvršiti online, bez čekanja i odlaska u školu. Ukoliko imate mogućnost izbora, prijavite se u auto školu koja vam uliva poverenje i u kojoj obuka može započeti brzo, jer su uglavnom prevelike gužve. 

Ako želite da dobijete vozačku dozvolu za upravljanje automobilom, prilikom upisa potrebno je da imate navršenih 16 godina života. Za polaganje praktičnog dela ispita neophodno je da kandidat ima navršenih 17 godina. Kandidat mora posedovati ličnu kartu, a ukoliko je lice maloletno, potrebno je da sa sa njim dođe roditelj ili zakonski staratelj, kako bi potpisali ugovor. U svakoj auto školi prijava kandidata za početak obuke ne traje dugo, ali se časovi i polaganje mogu odužiti ukoliko je prijavljen veliki broj kandidata.

Dužina trajanja obuke za B kategoriju

Ako ste kandidat bez iskustva, onda nastava traje 40 časova. Teorijska nastava za polaganje testova za B kategoriju se organizuje kao dvočas u trajanju od 90 minuta. Kada odsluša potreban broj časova, kandidat se prijavljuje za polaganje teorijskog ispita za B kategoriju. Kada položi teorijski deo, kandidat je u obavezi da izvadi lekarsko uverenje, i tek tada može krenuti sa praktičnom obukom u trajanju od 40 časova.

Obuka kandidata sa iskustvom se razlikuje od obuke kandidata koji nemaju prethodno iskustvo. Ako kandidat poseduje vozačku dozvolu AM, A1 kategorije, potrebno je da odsluša 7 časova teorije i praktično osposobljavanje u trajanju od 35 časova. Kandidati koji poseduju A2, A kategorije upućuju se na skraćeno osposobljavanje u trajanju od 7 teorijskih časova i praktično osposobljavanje koje traje 30 časova. Kojoj god kategoriji da pripadate, najbitnija je vaša želja i upornost, kako biste postali ponosan vlasnik vozačke dozvole. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *