Saveti za sitne promene u životnom prostoru

Prostor u kojem živimo treba da odiše pozitivnom energijom s obzirom na to da umnogome utiče na naše raspoloženje i osećanja i da u njemu provodimo dosta vremena. Iako prostor uređujete na osnovu sopstvenih želja i potreba, postoji mogućnost da posle nekog vremena želite da napravite izmene.

Međutim, finansijska situacija ne dozvoljava uvek krečenje čitave kuće, kupovinu novog kompleta nameštaja ili tepiha, stoga vam u nastavku teksta predstavljamo kako to sitne izmene mogu da daju novi sjaj vašem prostoru. 

#1 Ramovi za slike – Osvežite prostor uspomenama

Osim estetske funkcije i osvežavanja prostora, uramljene fotografije na kojima ste sa porodicom i prijateljima su tu da vas podsete na značajne uspomene, važne trenutke i izmame osmeh na lice. Profesionalna izrada fotografija pomoći će da vaše uspomene duže traju i budu jedinstvene. 

Danas možete poručuti izradu i uramljivanje fotografija online, te vam je posao time olakšan, a u ponudi imate različita moderna i unikatna rešenja za prostor.

Pored novih ramova sa ličnim fotografijama, predlažemo da umesto kupovine umetničkog dela, napravite svoje umetničko delo. Sve što je neophodno jeste da svratite do obližnje knjižare i kupite platno, nekoliko boja i četkice. Na ovaj način ćete dobiti novu dekoraciju za dom i biti ponosni na sebe!

#2 Biljke – unesite prirodu u vaš dom

Biljke donose višestruke benefite u vaš dom. Izuzev oplemenjivanja prostora tu je i pozitivan uticaj zelenila na čoveka. Primera radi, pojedine sobne biljke štite od zračenja i znatno mogu poboljšati kvalitet vazduha u prostoru. Neke od tih biljaka su filodendron, drecena, spatifilum, fikus i sl.

Ukoliko ste ljubitelj biljaka i vaš prostor je već ispunjen njima, savetujemo vam da i u ovom slučaju zasučete rukave i oslikate saksije. Za ovaj proces su najpogodnije glinene saksije. Možete ih jednostavno ofarbati u neku drugu boju, oslikati dekupaž tehnikom ili slobodnom rukom.

#3 Kako da osvežite prostor bojama?

sto-sat-saksija

Ovde je bitno naglasiti da prilikom odabira boja vodite računa o njihovim efektima na vaše raspoloženje, ali i na uklapanje različitih nijansi. Predlog je da uklopite narandžastu, zelenu i žutu, dok na primer ljubičastu boju možete kombinovati sa zlatnim ili belim detaljima.

Dnevna soba je centralna prostorija svakog doma i u njoj provodite verovatno najviše vremena sa porodicom i prijateljima, stoga ne čudi ako vam dosadi boja troseda kojeg imate već nekoliko godina. Srećom, to ne znači da je vreme za novi. 

Ukoliko je vaš trosed u dobrom stanju, možete kupiti lep prekrivač za njega, a posebnu draž prostoru daće dekorativni jastuci za koje ćete dezen i boju birati u zavisnosti od toga što želite da postignete. 

Ukoliko je to elegantan izgled, birajte jednobojne jastuke nežnih materijala, ako ste ljubitelj boho stila, različiti dezeni su odličan izbor za jastuke. Nemojte se plašiti da dekorativne jastuke uklopite sa novom vazom za sto ili čak sa zavesama koje mogu dati potpuno drugačiji izgled enterijeru.

#4 Nameštaj – da li tu može nešto da se promeni?

Kada govorimo o nameštaju, kupovina novih komada zahteva velika finansijska ulaganja i prelazi u ozbiljnije promene enterijera, te vam dajemo jednostavan predlog za sitne izmene – promenite raspored. 

Promena rasporeda nameštaja može u potpunosti izmeniti izgled enterijera i dati mu novi šarm, te se nemojte čuditi ako vas prijatelji pitaju da li ste kupili nešto novo za svoj prostor, to znači da ste uspeli!

#5 Rešite se nepotrebnih stvari

Ponekad nam u enterijeru problem predstavlja višak nameštaja, dekoracija i sitnih stvari koje nemamo gde da stavimo. Predlažemo vam da odvojite dan, možda dva i odlučite šta vam to više nije neophodno u domu. 

Što se sitnica tiče, one se nalaze na svim mestima u kući, a mi vam predlažemo da jednu vitrinu (najbolje zatvorenu) odredite kao mesto za dekorativne figure, suvenire sa putovanja i slično. 

Takođe, možete kupiti korpice za odlaganje i postaviti ih na par mesta, te sitnice više neće biti svuda po kući, a prostor će odisati novom energijom i uvek delovati sređeno. 

Savetujemo da pre početka preuređivanja doma dobro istražite sve mogućnosti, napravite plan, a tek onda krenete sa radovima i izmenama. Nadamo se da će saveti koje smo dali zaista oplemeniti prostor i inspirisati da uskoro unesete male promene u vaš stan i date mu lični pečat

Međutim, najbitnija stavka kod uređenja životnog prostora su uspomene i trenuci koje provodite sa svojim najbližima. Upravo to je ono što stan pretvara u dom. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *