Kad je pravo vreme za obuću za bebe?

Kada samo vidimo obuću za bebe, prosto se istopimo – tako je mala, a tako dobro stilizovana (kao za odrasle). Pored toga, ona je vrlo važan deo aksesoara za bebu, jer joj greje noge i pomaže u savladavanju prvih koraka. Međutim, postavlja se pitanje da li postoji pravo vreme kada bebe treba da štramplice i čarape zamene obućom?

Ne žurite sa kupovinom obuće za bebe

Iako nam se čini da će cipelice ili patike sačuvati noge naše bebe, ne bi trebalo da ih odmah ukalupimo u obuću. Zapravo, prvih nekoliko meseci, bilo bi najbolje da beba bude što je više moguće bosa, kako bi se njena stopala razvijala pravilno i kako bi nesmetano rasla.

Kada beba već počne da sedi, pa i da uzima drugu hranu, pored mleka, možemo razmisliti i o prvoj obući. Ta prva obuća za bebe mora biti nehodajuća i to se podrazumeva. Međutim, poželjno bi bilo da beba najpre nosi pantofle, pa onda tek patike, cipele, sandale i sl. Prva obuća mora da ima meko gazište. Takav mekani đon trebalo bi koristiti i na prvoj hodajućoj obući, sve dok beba ne počne da pravi sigurne korake.

Tek kad dete postane stabilno na svojim nogama, možete mu kupiti i obuću sa čvrstim đonom. Pošto se bebe ne razvijaju istom brzinom, neuputno je precizirati vreme, tj. mesec kada je vreme za to, već ćete znati i sami.

Prva hodajuća obuća

Prva obuća za bebe sa tvrdim đonom treba da ima anatomski đon, kako se detetovo stopalo ne bi odmah našlo pred teškim zadatkom gaženja po tvrdoj površini. Dobro osmotrite dužinu bebinog stopala, kako joj obuća ne bi bila velika, pa da joj spada, niti mala, pa da je pritiska. Postoje tabele sa brojevima obuće za bebe i njih je najbolj na vreme konsultovati.

Iz pomenutih razloga se nemojte zavaravati da bebi ne smeta velika cipela samo zato što joj noga brzo raste i uskoro će njeno stopalo dostići tu dužinu. Dete mora nositi samo onu obuću koja mu je taman. Danas su prodavnice dečije garderobe prepune raznih modela obuće za bebe – patika, cipela, sandala, papuča, klompica,… Međutim, neka vaš cilj bude da beba nosi udobnu i kvalitetnu obuću, kako bi joj se stopala dobro razvila.

Obuću koja može da pritiska, steže, stvara žuljeve i sl. trebalo bi izbegavati. Važno je da dete svoje prve korake načini u dobroj obući, ali njen razvoj tada nije završen, već je tek počeo. Trebalo bi i da imate u vidu da se u tim prvim godinama deteta razvijaju i stopala, i kolena, i kukovi,… Važno je da ima udoban i siguran korak, jer se nedostaci koji se u tom pogledu kod deteta pojave, teško iskorenjuju. Najčešće ostaju nešto što nas za ceo život obeleži.

Odnos cene i kvaliteta

Zbog važnosti dobrog razvoja nogu vaše bebe, ne bi trebalo da štedite na njenoj obući. Iako će brzo prerasti svaku cipelu, važno je da kupujete prave stvari. Jedno je sigurno – cena opravdava kvalitet proizvoda u ovom slučaju; zato se ne plašite da uložite novac u obuću za bebe, jer je to ulaganje u njihov siguran korak i njihovo dobro zdravlje.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *