Kada je carski rez najbolja opcija i šta treba znati pre istog?

Planiranje i razmatranje opcije za rođenje deteta je dobar način pripreme za sam čin rađanja i bolju kontrolu uslova u kojima ćete se naći. Lekar koji vodi trudnoću će dati preporuke, a ako se preporučuje porođaj carskim rezom važna je detaljna priprema da bi ceo proces prošao što lakše kako po mamu tako i po bebu.

On je indukovan ako postoji opasnost da beba ili majka budu ugrožene tokom prirodnog porođaja, da je beba previše krupna za vaginalno rađanje ili je u takvom položaju i ne očekuje se njeno pravilno pozicioniranje do trenutka rađanja. 

Porođaj uz pomoć carskog reza je operacija i iako je znatno bezbolniji od prirodnog porođaja, zahteva adekvatnu pripremu i duži oporavak uz brojne restrikcije tokom tog perioda.

Porođaj carskim rezom zahteva adekvatnu pripremu

Bilo da je planiran ili hitan porođaj carskim rezom, mora se adekvatno isplanirati da bi bio potpuno bezbedan za izvođenje i da bi se izbegle komplikacije.

Razgovor sa anesteziologom je važan pre carskog reza jer će on utvrditi opšte zdravlje majke, uključiti eventualnu terapiju i naložiti dalje analize.

Dobro bi bilo posetiti i kardiologa, uraditi ultrazvuk srca i spremiti svu dokumentaciju za sam trenutak porođaja pa će lekari imati celokupne podatke i bezbedno uvesti majku u anesteziju i bezbedan izlazak iz nje.

Oporavak počinje sa izlaskom iz anestezije

Nakon porođaja majka se odmah budi i odmah se započinje sa procesom oporavka.

Posle par sati od porođaja prvi put se ustaje na svoje noge i šeta, a nakon 24h majka je potpuno sposobna za samostalan boravak u sobi i obavljanje svih dužnosti.

Bolovi su različitog intenziteta, podnošljivi su i prolaze sa svakim satom. Može se javiti i blaga vrtoglavica, slabost, umor. To je sve normalno i posledica je anestezije, operacije, ali i porođaja koji izaziva poremećaj hormona pa telu treba da se navikne na novo stanje.

U porodilištu se ostaje između 4 i 6 dana i za to vreme se mama znatno brzo oporavlja, a dalji tok se nastavlja kod kuće.

Carski rez zahteva oprez

Mame nakon prirodnog porođaja se vrlo brzo oporavljaju dok sa carskim rezom to nije slučaj.

Potrebno je vreme i oprez za oporavak da bi sve proteklo u najboljem redu. Majkama se preporučuje podizanje samo bebe i nešto što je slične težine, bez prevelikog naprezanja makar prvih 40 dana.

Nakon toga se ide na prvu ginekološku kontrolu pa će doktor dati odobrenje za određen intenzitet vežbanja, aktivnosti i podizanje tereta.

Bez obzira na to kako se porodilja oseća, trebalo bi biti obazriv i ne preterivati sa obavezama. Porođaj carskim rezom podrazumeva rez na stomaku, mišićima, materici pa je važno imati na umu da je potrebno odmoriti od obaveza i oporaviti se potpuno.

Preporučuje se šetnja i obavljanje svih obaveza oko bebe, dovoljno sna, zdrava ishrana i to je dovoljno za pravilan oporavak.

Najvažnije je pričati sa lekarom i postaviti sva pitanja. Kada znate šta da očekujete i oporavak će biti brži, a vi spremni na sve što će se dogoditi u tih 7 dana. Kada uzmete bebu u svoje ruke sve teškoće će biti zaboravljene, a vi srećni i zadovoljni.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *