Kada je vreme da krenete na psihoterapiju

Da li se često osećate bespomoćno, opterećeno raznim stvarima, a sa druge strane bezvoljno i bez imalo energije kako biste se pokrenuli? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, ne brinite, postoji rešenje. Gotovo svaka peta osoba se suočava sa nekim mentalnim problemom, u nekom periodu svog života. Smrt bliskih osoba, gubitak posla, raskid veze ili razvod, samo su neki od problema sa kojima se susrećemo. Postoje i ozbiljnija stanja, poput depresije i anksioznosti. Ugloavnom se obraćamo porodici za pomoć u vidu razgovora, ili se povlačimo u sebe i pokušavamo sami da se izborimo sa problemom. 

U ovakvim slučajevima, najkorisnije je potražiti stručnu pomoć. Psihoterapija je zasnovana na naučnim procedurama, koje koriste terapeuti, kako bi pomogli klijentima da usvoje zdravije navike i poglede na život. To je saradnja između klijenta i psihoterapeuta. Sa terapeutom ne treba da imate tabu teme, niti da se uzdržavate od svojih misli i osećanja. Obe strane rade na identifikaciji problema i promeni klijentovog ponašanja, kako bi došli do rešenja. Potreban je aktivan rad i jedne i druge strane, kako bi ostvarili zacrtani cilj.

Vrste terapije

Ciljevi psihoterapije mogu biti različiti: od lečenja pojedinih psihičkih problema, preko pomoći u rešavanju trenutnih poteškoća, do razvoja ličnog rasta i razvijanja novih veština. Postoji klasični vid psihoterapije, kada klijent lično odlazi kod svog psihoterapeuta, i online psihoterapija, koja se odvija putem savremenih uređaja. U praksi postoji nekoliko pristupa prilikom rešavanja problema. Kognitivno – bihejvioralni pristup je pristup kojim se od vas zahtevaju neke praktične radnje. Kako bi kod vas razvio određene veštine, terapeut može tražiti da obavljate određene zadatke. Može vas uputiti na neku literaturu, kako biste se kroz čitanje detaljnije upoznali sa temom. Može tražiti od vas da beležite svoja osećanja, ili reakcije u pojedinim situacijama. Takođe, može od vas zahtevati da se povremeno izložite stvarima ili situacijama, koje kod vas izazivaju strah ili paniku.

Psihoanalitički pristup se bazira na priči i razgovoru o nekim prethodnim iskustvima. Na taj način se dolazi do suštine problema koji vas opterećuje. Geštalt pristup nije usmeren na problem, zbog kojeg klijent i radi sa terapeutom, već na procese pomoću kojih klijent održava to stanje koje ga muči. Transakciona analiza se svodi na analizi strukture klijentove ličnosti. Analizira se njegova komunikacija sa drugima i njegovi stavovi u vezi sa nekim problemima. Ovaj proces može se koristiti i za lečenje svakodnevnih životnih problema, kao i za lečenje nekih težih psihoza. Bez obzira da li ste na klasičnoj ili online psihoterapiji, vaš terapeut može kombinovati više pristupa kako bi vam pomogao.

Razlozi koji zahtevaju delovanje 

Svedoci smo užurbanog načina života, i sve je manje slobodnog vremena sa kojim raspolažemo. Stres, depresija, anksioznost, razni porodični problemi, nažalost su svakodnevnica mnogih ljudi. Čak i za one koji nemaju vremena za odlazak kod terapeuta, postoji rešenje u vidu online psihoterapije. Na ovaj način, iz nekog vama dragog kutka svog doma, možete imati seansu sa svojim terapeutom. 

Ukoliko imate problem sa obavljanjem svakodnevnih obaveza i preterano brinete, napeti ste i imate crne misli, potražite stručnu pomoć. Terapija vam može pomoći i da bolje razumete svoje ponašanje, ukoliko ono nanosi štetu vama i vašoj okolini. Takođe, ako se osećate bezvoljno, tužno i preopterećeno već duže vreme, krenite na psihoterapiju. Postanite hrabriji, odgovorniji i svesniji sebe kroz rad sa stručnim licem.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *