Krajnici i njihova uloga kod dece i odraslih

Za krajnike je dokazano da imaju najznačajniju ulogu tokom prve godine života. Sastoje se od limfnog tkiva, i u prvoj godini života stvaraju antitela, koja štite bebu od virusa i bakterija. Upala krajnika ili tonzilitis, česta je bolest kako kod dece tako i kod odraslih. Tonzilitis najčešće pogađa decu uzrasta od 4 – 16 godina, mada se može javiti i kod mlađe dece, a i starijih. Krajnici su poznati kao branioci od bolesti, a kada su zdravi slabo su vidljivi. Međutim, kada su upaljeni jasno su vidljivi, a mogu se i dodirivati usled uvećanja. Tada su vidljive i gnojne površine na krajnicima, koje su uglavnom žute boje.

Deca, koja borave u kolektivu, jaslicama ili vrtiću često oboljevaju od tonzilitisa, jer je ovo kapljična infekcija koja se prenosi kašljanjem i kijanjem. Bebe i manja deca koja ne idu u vrtić, takođe mogu oboleti, jer im infekciju mogu preneti sestra ili brat koji borave u kolektivu. Najčešći uzrok upale su bakterije i virusi, a virusne infekcije imaju blažu kliničku sliku nego bakterijske infekcije. Prehlada i grip su uglavnom odgovorni za upalu, mada trećina obolelih ima izolovanu bakteriju streptokoku, koja je takođe uzročnik bolesti.

Simptomi upale krajnika

Simptomi tonzilitisa se razlikuju u zavisnosti od toga da li je bolest izazvana virusnom ili bakterijskom infekcijom. Kad je u pitanju virusna upala krajnika javlja se kijavica i kašalj, promuklost i crvenilo sluzokože ždrela. Takođe, javlja se i povišena telesna temperatura. Bakterijska infekcija se prepoznaje po žutim naslagama na samim krajnicima ili belim ljuspicama koje se talože na žlezdama. Temperatura dostiže 38.5 stepeni, a limfne žlezde su vidljivo uvećane. Za razliku od virusne infekcije, ovde se ne javlja ni kijanje, ni kašalj, a ni promuklost. 

Bebe i manja deca ne umeju da kažu šta ih boli, pa su glavni pokazatelji upaljenih žlezda, slab apetit, odbijanje hrane i plač prilikom gutanja. Tada je neophodno dete odvesti kod pedijatra, koji će utvrditi da li se radi o upali krajnika. Bolesni krajnici mogu uzrokovati i druga ozbiljnija oboljenja, kao što su bolesti srca i zglobova. Česte upale mogu oslabiti imunitet kod dece, pa čak dovesti i do upale pluća i upale srednjeg uha.

Tri vrste tonzilitisa

Upala krajnika može biti: hronična, akutna i recidivna. Hronična upala se ređe javlja kod manje dece, a karakteriše se trajanjem simptoma duže od 14 dana. Neki od simptoma hronične upale su uvećane limfne žlezde, bol u grlu i neprijatan zadah. Akutna upala krajnika je najčešće oboljenje kod dece. Simptomi traju od 7-10 dana i obično se leči u kućnim uslovima uz redovne kontrole kod pedijatra. Recidivni ili ponavljajući tonzilitis se manifestuje upalom, koja se javlja više puta u toku jedne ili nekoliko godina. Kod recidivnog tonzilitisa upala se javlja i do 7 puta u toku jedne godine, ili najmanje 3 puta u prethodne 3 godine. Kod recidivnih upala, terapija se sprovodi antibioticima i uspešna je, ali se upale često ponavljaju.

Kako biste oboljevanje od upale sveli na minimum, najvažnije je da održavate redovne higijenske navike, i izbegavate kontakt sa drugom obolelom decom ali i odraslima. U slučaju problema sa spavanjem, zbog otežanog disanja, i kada se upale često ponavljaju, lekar će preporučiti operaciju, prilikom koje se odstranjuju krajnici i na taj način se rešava problem.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.