Kako saopštiti svojim roditeljima da ih šaljete u starački dom?

Starački domovi su zastrašujuća pomisao za svakog od nas. Da li treba da bude tako? Naravno da je stvar preuveličana i da nisu zapravo toliko strašni. Postoji određena doza neprijatnosti kada ušetate u starački dom ili, u još većoj meri, kada treba da se preselite u starački dom. To će svakako uticati na vas ali ne bi trebalo da se plašite toga. No, današnja tema je u vezi sa saopštavanjem svojim roditeljima, ili bilo kojoj dragoj osobi, da ih šaljete u starački dom. Ovakav vid razgovora nikada neće biti lak, ali pretpostavka je da je to poslednja opcija koju imate, da je to odluka koju ste doneli i da nameravate da se pridržavate te odluke sve dok ne uradite ono što ste zamislili. Ovo je sigurno jedan od najneprijatnijih razgovora koje možete voditi sa nekom osobom, posebno kada se radi o nekoj voljenoj osobi, što opet još više važi ukoliko pričamo o vašim roditeljima.

Dakle, samo hrabro, ukoliko ste već doneli odluku u koju ste apsolutno sigurni, ovaj razgovor postaje neophodnost, kolika god neprijatnost bio. Evo nekoliko saveta da ova konverzacija protekne što bezbolnije je moguće, mada će uvek biti problematična.

Direktnije je bolje

Slanje nekog u starački dom je izuzetno nelagodno. Nemojte to činiti još neprijatnijim nego što mora biti tako što ćete odugovlačiti i biti nejasni. Situacija je sama po sebi vrlo loša i čim je takva odluka je morala biti doneta. Objasnite osobama koje šaljete u starački dom zašto to radite. Zbog kojih konkretno razloga to mora da se desi i objasnite im sve uslove njihove selidbe, gde će ići, zbog čega i izložite im dalji plan aktivnosti koji će imati pred sobom. Nakon ovakvih reči, suvišno je reći, neće biti vaš najveći fan na svetu ali ukoliko odluka koju ste doneli apsolutno mora biti doneta- ovo je jedini način na koji tu poruku možete da prenesete slušaocu. Možda im se situacija neće svideti ali će svakako poštovati činjenicu da ih niste držali u neizvesnosti. Važna napomena u vezi sa ovim savetom: Nije univerzalan. Nemojte ovo uzimati zdravo za gotovo pošto ovakav pristup dosta zavisi od osobe kojoj saopštavate. Negde morate biti nežniji, negde suroviji, ali svakako budite direktni i nijanse izmenite u zavisnosti od onog s kojim pričate.

staracki dom 7

Stavite se u poziciju slušaoca

Teško je zamisliti da morate da idete u starački dom. Istovremeno je jako tužno, melanholično i osećate se kao da se ceo svet ruši. Naravno, ne mora biti tako. Veliki deo prvog utiska o odlasku u starački dom kod slušaoca kreira način na koji mu je poruka saopštena. Ukoliko budete preterano strogi prilikom saopštavanja može se desiti da se vaši voljeni povuku, što nikako nije dobro. Dakle, savet je da pokušate da se stavite u poziciju onog kome saopštavate. Razmislite kako biste vi voleli da čujete da morate u starački dom, kako biste voleli da vam se objasni situacija koja vas čeka i u koji dom biste voleli da idete. Dopustite svojim starijim da vokalno izraze svoje nezadovoljstvo, popričajte s njima o situaciji u kojoj se nalazite i razumno im sugerišite dalje korake. Uz malo sreće, razumeće vas u potpunosti i neće biti daljih sukoba u porodici.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *