Kako lečiti gljivice na noktima?

Odgovor na pitanje kako lečiti gljivice na noktima nije komplikovano, jer šta god da se koristi, potrebna je redovna upotreba, te upornost, jer shodno stepenu razvijenosti infekcije, gljivice na noktima se mogu lečiti par nedelja, pa sve do nekoliko meseci.

Mikroorganizmi su vrlo uporni u svom razmnožavanju i brobi za osvojenu teritoriju, pa je najbolje ni ne dozvoliti im da se nastane na određenom mestu.
Kako i brojne bakterije, tako i gljivice predstavljaju nešto što ljudski organizam prirodno sa sobom nosi, jer mu pomažu u normalnom svakodnevnom funkcionisanju. Međutim, kada se gljivice namnože iznad dozvoljene granice dolazi do nastajanja problema, baš kao onog kada se pojave na noktima i stopalima. Iako se mogu razvijati i na drugim mestima, one ipak traže mesta koja su tamna, topla, vlažna, gde nema mnogo vazduha, a stopala su idealno mesto, zbog čega se tu i nastanjuju. Usled ovoga, važno je znati kako preventivno uvek delovati i kako se zaštiti od njihovog razvijanja, te i kako na vreme prepoznati problem.

Šta utiče na pojavu gljivica na noktima?

Kako gljivice na noktima uspevaju u tamnim, vlažnim i toplim sredinama, onda ih je na taj način i najlakše razviti, nesmotrenim nošenjem vlažnih čarapa u obući ili i van nje, dugim nošenjem obuće koja je iz bilo kog razloga vlažna, tj. mokra, te čestim hodanjem po vlažnim podlogama, poput onih na bazenima, recimo. Međutim, ovo nije jedini način da se one razviju u predelu stopala.
Gljivice na noktima predstavljaju infekciju gljivicama koje se lako prenose, zbog čega nikako ne smete koristiti peškir ili čarape osobe koja ima gljivice na noktima, jer se znatno uvećavaju šanse da ih i sami dobijete. Osim toga, infekcija se može preneti korištenjem pribora koji je koristila osoba sa gljivicama, što se često dešava u salonima kojima higijena nije na zavidnom nivou. Gljivice na noktima mogu izazvati i veštački nokti, nokti koji se rade u saloni, te prenatrpavanje nokta slojevima laka, što ujedno utiče i na pogoršanje stanja kada su gljivice na noktima već prisutne.
Od presudne važnosti je svakako higijena, jer kada o svemu vodite računa, te posebno o tome da su vam stopala čista i suva, nema razloga da brinete da će se pojaviti.

Simptomi koji ukazuju na gljivice

U samom početku se gljivice na noktima i ne primećuju, budući da se pojavi jedna tačkica u uglu nokta. Vremenom se ta tačka širi, sve dok ne zahvati ceo nokat, kada se uglavnom prepozna problem, jer nokat menja boju, postaje ili jako slab ili zadebljao, a to prate i neravni, hrapavi, nokti koji estetski nisu urednog izgleda. Sve ovo može biti praćeno i infekcijom kože oko noktiju, te infekcijom stopala, dok je neprijatni miris nogu skoro uvek propratni simptom.


Lečenje gljivica

Lečenje se uglavnom sprovodi uz konsultaciju sa lekarom, mada postoje i brojni prirodni lekovi
koji utiču na izlečenje, poput nekih esencijalnih ulja od origana, čajevca, upotrebe belog luka i slično. Za gljivice na noktima postoje brojne masti, ali i lekovi, koji utiču na suzbijanje gljivica i njihovo uništenje.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *