Kako se vrši ugradnja zebra zavese?

Svi znamo da su zebra zavese nešto što je u današnjem vremenu apsolutni hit, i najtraženije na našim prostorima. Mnogo je pozitivnih strana koje imaju zebra zavese, i opravdavaju činjenicu da su favorit velikom broju osoba, porodica, poslovnih kolektiva, ali i dece. Sve veći broj objekata ima bar po jednu ovakvu zavesu u prostoriji. 

Postavlja se pitanje, kako se vrši ugradnja zebra zavese? Odgovor je veoma jednostavno, brzo i u nekoliko poteza. Ipak, savet je da to bude vrhunsko delo profesionalaca koji ih kreiraju, ili se bave montažom, kako bi se postavile maksimalno pravilno i pouzdano. Sa druge strane, s obzirom da su lagane i imaju proste konstrukcije, zebra zavese se mogu postaviti i od strane kupaca, bez ikakvog problema. 

Važno je razlikovati ram zebra zavese

Rolo zebra zavese imaju ram u koje je tkanina namotana u kolut. On može da bude u vidu aluminijumske šine, ili aluminijumske maske. Ukoliko se radi o aluminijumskom šinom, u ovakvom ramu postoji fiksirani mehanizam sa nosačima. Oni drže šinu čvrsto, a u kompletu šina i nosači obuhvataju zebra zavese u vidu koluta. Najčešće se bira način montaže, a to je na plafon, okvir vrata, prozora ili postavljanje na zid. 

Sa druge strane, zebra zavese koje imaju aluminijumsku masku odnose se na postojanje mehanizma koji nije uopšte vidljiv. On je skriven u aluminijumskoj kutiji, i nijedan deo se ne vidi izvan ovakvog rama. Ovakav ram zebra zavese u vidu kutije najčešće je pravougaonog oblika, i ne može se montirati na okvir prozora ili vrata, već isključivo može biti postavljen na plafon ili zid. 

Zebra zavese se montiraju pričvršćivanjem za podlogu

Sve što vam je potrebno jeste bušilica i šafilica, dok su delovi za sklapanje, odnosno ugradnju zebra zavese deo kompleta koji se dobija uz nju. Kako se zebra zavese izrađuju u potrebnim dimenzijama, važno je da one budu pravilno određene. Zatim se određuje mesto bušenja rupa za postavljanje konstrukcije, najmanje na dva mesta, odnosno dva kraja prozora. Prema potrebi, postavlja se i tri i više nosača, za sigurnost pridržavanja aluminijumskog rama. Zatim se postavlja nosač, pa aluminijumski ram zebra zavese, pomoću šafilice. 

U ramu se nalazi namotana tkanina zebra zavese, a dodatno se stavlja i ručka, odnosno lančić ili drugi mehanizam za pokretanje. Zebra zavese se mogu pokretati i digitalno, odnosno uz daljinski upravljač ili pritiskom na taster prekidača. Tada je savet da ih ipak postavljaju stručne i obučene osobe. Sama zavesa postavljena je u dvostrukom sloju providnog i obojenog dela, a na dnu imaju držač koji ih zateže – u kombinaciji aluminijuma i plastike. Zebra zavese se jednostavno održavaju uz suvu krpu, brisač prašine, bez upotrebe jakih hemijskih sredstava. Prema potrebi, može se koristiti vlažna krpa, za otklanjanje materija. U svakom slučaju, zebra zavese su antialergijske, ne zadržavaju prašinu, niti mirise, što ih čini savršenim za svaku prostoriju. 

Ugradnja zebra zavese je vrlo brza i laka, čak se sam postupak može pronaći na internetu. U slučaju da se radi o pokrivanju velike kvadrature prozora, nepristupačnih ili mesta koja se nalaze na visinama, savet je uvek kontaktirati stručnjake u ovoj oblasti. Za sve druge situacije, zebra zavese se mogu u nekoliko koraka postaviti u domu i od strane kupca. Ujedno, to obično rezultira uštedom u nižoj ceni zebra zavese, jer je ugradnja samostalna.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *