Letovanje iz snova

Mnoge i danas fasciniraju drevne civilizacije, često se pitaju da li su stvarno postojale i jesu li zemljom hodali Kleopata i Tutankamon, Piramide, sarkofazi, mitovi, legende i dalje su tu da podsete kako je izgledao život ljudi u to doba. Većina zbog neverovatne istorije i kulture upravo tvrdi da je Egipat letovanje iz snova. Osim  predivnih plaža, hotela i bega od civilizacije, ako se odlučite da je Egipat letovanje o kojem ste stalno maštali, onda je vreme da pakujete kofere. Naime, mnogo što šta ćete videti, biće vam neverovatno da poverujete da su tamo živeli egipatski vladari i da je upravo na tim prostorima nastala jedna od najstarijih civilizacija.

Međutim, istorija je jedno, priče i mitovi nešto sasvim drugo. Ako se odlučite da izaberete upravo Egipat letovanje iz snova o kojem ste toliko maštali može biti ostvareno. Ali, najpre da ukažemo na nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o egipatskim vladarima i njihovoj civilizaciji. Naime, malo ko zna da Kleopatra nije rođena u Egiptu. Kada pomislite na Egipat, letovanje vam prvo padne na pamet, ali kada se radi o istoriji civilizacije, verovatno većini odmah na um padne Tutankamon i Klepopatra. Egipatsk vladarka Keopatra rođena je u Aleksandriji, ali ipak ima poreklo od grčkih Makedonaca, pa i od Aleksandra Velikog.

O ovome se malo zna…

Najmlađi egipatski vladar umro je pre nego što je napunio 20 godina i malo toga se o njemu zna. Reč je o Tutankamonu koji je uglavnom jedna od prvih asocijacija kada se priča o Egiptu. Iako postoje brojne spekulacije o smrti Tutankamona, trebalo bi reći da pojedini istoričari tvrde da je ovaj mladi egipatski vladar voleo da lovi nilske konje, pa da je od jednog i stradao. Dokazi u prilog ovoj tvrdnji jeste balsamovano Tutankamonovo telo bez srca, ali i statue u njegovoj grobnici koje pokazuju kao je ovaj vladar bacao harpun.

Koliki su hedonisti egipatski vladari bili svedoči činjenica da su oni najviše pili pivo i vino i jeli med i  hleb. Iako su na statuama prikazivani kao mršavi i uskog struka, egipatski kraljevi i kraljice uglavnom su bili gojazni. Netipično za ovo doba jeste da su žene bile finansijski i zakonski nezavisne. One su radile u kući, ali su mogle da kupuju i prodaju robu, bile plaćene za svoj posao i nisu pripadale muškarcima. Takođe sui male pravo da se razvedu, pisale su testament, ali sui  učestvovale i u porotama na suđenju i imaje su pravo da pripremaju i sklapaju ugovore.

Kada su u pitanju prava, nisu samo žene imale svoja prava, već i radnici. Bez obzira što su se egipatski faraoni smatrali božanstvima, radnici su imali pravo na protest. Najpoznatiji protest i pri zabeleženi štrajk jeste protest radnika koji su pravili nekropolu u doba egipatskog vladara Ramzesa III.  Revolt tadašnjih radnika izazvao je nenaplaćena zarada koju su radnici očekivali u zrnu, pa dok nisu dobili svoj deo nisu nastavili sa radom.

Mnogo toga je zanimljivog u vezi sa egipatskom civilizacijom. Malo se zna, a još manje može da se sazna, ali svakako je najbolje istraživati na licu mesta, pa ako ste u mogućnosti, skoknite do Egipta, a sigurni smo da nećete zažaliti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *